Region Top

Vučić predstavio plan razvoja Srbije do 2027.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je u subotu u Beogradu plan “Srbija 2027 – Skok u budućnost” koji ima  prioritete podizanje životnog standarda građana, ubrzanu modernizaciju zemlje, razvoj infrastrukture, industrijalizaciju, poljoprivredu i životnu sredinu, integralni razvoj i EXPO 2027.

Vučić je rekao da se na tom planu dugo radilo, da je on sveobuhvatan, ambiciozan, rađen “s mnogo energije, entuzijazma i ljubavi”.

Specializirana međunarodna izložba EKSPO 2027 povod je, kako je kazao, da se Srbija unaprijedi.

Po njegovim riječima, suština svih projekata je: “uspješna Srbija”, odnosno “Skok u budućnost 2027”.

Pozvao je privatni sektor da pomogne u realizaciji plana razvoja Srbije do 2027. godine.

“Ukupna vrijednost svega što smo stvorili 2023. bila je 33 milijarde eura, a na kraju 2027. bruto domaći proizvod će biti veći od 92,7 milijarde eura. Mogli bi da dođemo i do 100 milijardi eura uz povoljnije geopolitičke uvjete. Mi ćemo za četiri godine biti u stanju da na godišnjem nivou stvorimo tri puta veću vrijednost nego što smo mogli tada. To nije zabilježeno u povjesti Srbije”, rekao je Vučić.

Najavio je da će u februaru biti predstavljeno šta će sve biti urađeno za vojsku i druge organe sigurnosti.

“U naredne tri i po godine planiramo da za ove projekte uložimo ukupno 17,8 milijardi eura na nivou godišnjeg budžeta sa svim potrebama Republike Srbije”, rekao je Vučić.

Dodao je i pored tih ulaganja javni dug u ni jednom momentu ne smije preći 60 posto BDP-a, a deficit tri posto.

“Prosječnu plaću s 330 eura, u prosincu ove godine očekujemo 958 eura. U ovom momentu je 836 eura na nivou Srbije, a u 2025 prvi put će preći 1.000 eura i bit će 1.056 na nivou Srbije. Naš je cilj da dostignemo prosječnu plaću u prosincu 2027. za Srbiju 1.400 eura”, poručio je Vučić.

Kako je istaknuo, očekuje se da će do kraja 2027. godine prosječna mirovina u Srbiji biti 650 eura. 

Po njegovim riječima, postoji mogućnost i da minimalac bude povećan na 800 eura, ali bi to donijelo mnoge probleme s investitorima, a “ozbiljna zemlja kao što je Srbija to sebi ne smije da dopusti”.

Predsjednik Srbije je najavio da će u naredne tri godine za više od 200 milijuna eura biti povećani budžeti za liječenje rijetkih bolesti i za inovativne lijekove.

Istakao je da će roditeljski dodatak za prvorođeno dijete biti povećan s 378.000 dinara (cca 3000 eura) na 500.000 dinara (cca 4000 eura), u skladu s politikom države da se poveća rađanje.

Kazao je da će majke s još više djece dobivati dodatne, posebne nagrade “da znaju da su ponos društva a ne da budu predmet ismijavanja i kritika”.

Također, Vučić u narednom razdoblju najavio izgradnju i rekonstrukciju više od 2.000 kilometata pruga u Srbiji, kao i početak izgradnje 23 vrtića i 67 škola širom Srbije, za koje su već gotovi projekti.