BiH Udarno Vijesti

Reis Cerić: Spriječite napade na povratnike u RS i njihovu imovinu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić danas je uputio pismo domaćim i međunarodnim zvaničnicima u kojem je ukazao na napade na ljude i imovinu Islamske zajednice na području entiteta Republika Srpska, prenosi Mina.

Reisu-l-ulema Cerić je pismo uputio članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojši Radmanoviću, Bakiru Izetbegoviću, Željku Komšiću i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću, ministru sigurnosti Sadiku Ahmetoviću, predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, predsjedniku Vlade RS-a Aleksandru Džombiću, ministru unutrašnjih poslova RS-a Stanislavu Čađi, visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, ambasadorima zemalja članica Vijeća za provedbu mira – PIC (SAD, Velika Britanija, Turska, Rusija, Njemačka i Francuska).

U pismu se navodi da su nakon “zapaljivih izjava” pojedinih političara iz Beograda i entiteta Republika Srpska, kao i mnogih organizacija koje se protive hapšenju osumnjičenog za ratne zločine Ratka Mladića, pojačani napadi na ljude i imovinu Islamske zajednice na području entiteta Republika Srpska.

O pojačanim napadima, provokacijama i ugroženosti muslimana Bošnjaka u entitetu RS, kako se dodaje, svjedoči više primjera.

Podsjeća se da je u noći sa subote na nedjelju, 28./29. maj, izvršen još jedan u nizu vandalskih napada na Sefer-begovu džamiju u Banjoj Luci te da je sinoć neko pred džamijska vrata postavio sliku osumnjičenog ratnog zločinca Ratka Mladića dok su vjernici bili na molitvi.

Također se ističe da je u Bosanskoj Dubici u noći s 29. na 30. maj gađana fasada nedavno obnovljene čaršijske džamije te da su tokom noći grupe ljudi ispred kuće imama u ovom gradu uzvikivali riječi podrške Mladiću.

U pismu reisu-l-ulema poziva imenovane domaće i međunarodne zvaničnike da iskoristite svoje ovlasti i autoritet da bi spriječili napade na ljude i imovinu i zaustavili širenje straha prema povratnicima Bošnjacima koji su se vratili da stalno ostanu na svojim ognjištima i imanjima, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

Fena/Informer.ba