BiH Udarno Vijesti

Reis Mustafa Cerić: SDA i SDP se stavljaju na stranu onih koji ”iftare čvarcima…”

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić smatra da su pred Bošnjacima “teška iskušenja i veliki izazovi za očuvanje i razvijanje vjerskog, moralnog, kulturnog i nacionalnog integriteta, zato što su u pasivnom stanju i zato što je slaba njihova politička organizovanost”.

On je za “Dnevni avaz” ocijenio da Bošnjacima nedostaje pravo i iskreno vođstvo, te da im je potreban “putokaz iskrenih i pravednih ljudi koji su spremni na žrtvu za opšte dobro”.

Cerić je dodao da “bolesne ambicije i intrige pojedinaca zloupotrebljavaju neupućene i neiskusne ljude koji nemaju političko, pravno i ekonomsko znanje”.

Poglavar Islamske zajednice u BiH optužio je Stranku demokratske akcije i Socijaldemokratsku partiju BiH da se stavljaju na stranu onih koji se, kako kaže, “iftare čvarcima, klanjaju dženazu krmetu, terorišu vjernike po džamijama u lovu na vještice”, a “prema nalogu onih koji mrze i preziru sve što je muslimansko”.

Cerić smatra da je jedan od glavnih razloga “napada na Islamsku zajednicu u BiH i njene čelnike u posljednje vrijeme, posebno iz Beograda”, u tome što je ova vjerska zajednica u BiH sada slobodna i van dominacije bilo kojeg režima.

“Sada, kada su su Bošnjaci prešli u ofanzivu, ovi, koji su navikli da nas samo napadaju i rugaju nam se, izgubili su se, jer ne znaju kako da se brane od legitimnih zahtjeva Bošnjaka”,
smatra Cerić.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci sve više prihvataju panbošnjačku ideju.

“Od devedesetih godina prošlog vijeka, na Balkanu se rađa jedan stari-novi narod, koji piše svoju vlastitu istoriju“, navodi Cerić.

 

Srna/Informer.ba