Ekonomija Udarno Vijesti

Rekordno ”upumpavanje” novca na svjetsko tržište

Centralne banke u cijelom svijetu nikada ranije nisu ubacivale ovolike količine novca u globalni finansijski sistem, navodi u analizi američka novinska agencija Associated Press (AP).

Od snižavanja kamatnih stopa i kupovine obveznica prezaduženih zemalja do nuđenja jeftinih kredita za banke i preuzimanja njihovih rizičnih sredstava, centralne banke širom svijeta su od izbijanja finansijske krize 2008. preduzimale vanredne korake da bi međunarodni bankarski sektor vratile na noge, ističe agencija.

U prethodne tri i po godine, centralne banke SAD, Britanije, Japana i 17 zemalja koje kao valutu koriste euro “upumpale” su toliko novca na tržište da su njihovi ukupni bilansi stanja dostigli 8,76 biliona dolara, što je rekordna suma u istoriji.

Kritičari  smatraju da je poplava novca povećala rizik od visoke inflacije i ukazuju na rast cijena nafte, hrane, zlata i drugih proizvoda kao dokaz za svoje tvrdnje. Oni upozoravaju da će lako dobijeni novac omogućiti investitorima da podignu cijene akcija na “opasne nivoe”.

Istovremeno, kritičari navode da je kriza natjerala centralne banke da prihvataju visoko rizična sredstva, kojih su banke htjele da se otarase, kao kolateral za novac koji pozajmljuju finansijskim institucijama. Problem je u tome što centralne banke prije ili kasnije moraju da odštampaju bilione koji u vidu raznih sredstava leže u njihovim knjigama  što, takođe, nosi rizike.

Druga runda jeftinih kredita koje je Evropska centralna banka (ECB) u srijedu ponudila bankama evrozone predstavlja najnoviju finansijsku injekciju.

U srijedu je 800 banaka pokupilo kredite vrijedne 529,5 milijardi eura, nakon što su u decembru, u okviru prve runde kredita, podjeljeni zajmovi vrijedni 489 milijardi eura.

Bilans stanja američke Uprave federalnih rezervi (Fed) dostigao je 2,94 biliona dolara, što je tri puta više u odnosu na avgust 2008, prije izbijanja krize. Bilans ECB iznosi 3,58 biliona dolara, skoro dvostruko više nego prije krize. Bilans banke Engleske je utrostručen, a Banke Japana uvećan za 28 posto.

 

Srna/Informer.ba