Izdvojeno Politika Vijesti

Renzo Daviddi: Za EU referendum neprihvatljiv

Evropska unija ne podržava raspisivanje referenduma u RS-u o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, ponovio je danas u Banjoj Luci vršilac dužnosti direktora Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi.

On nije informiran o mogućoj posjeti BiH visoke predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Chaterine Ashton, a o kojoj su spekulirali neki mediji.

Daviddi je podsjetio da se dijalog sa zvaničnicima BiH vodio i da se vodi, ističući da su u okviru tog dijaloga BiH posjetili i direktor za Evropu i centralnu Aziju u zajedničkoj službi vanjskih poslova EU Miroslav Lajčak te generalni direktor Evropske komisije za proširenje Stefano Sanino.

Svi su oni dolazili u BiH s ciljem, kako je naveo, da se ubrza formiranje vlasti na državnom nivou te zbog referenduma, a koji za EU nije prihvatljiv.

POLITIČARI DA SE POZABAVE PROBLEMOM NEZAPOSLENOSTI U BiH

Visoki stepen nezaposlenosti i nefunkcionalno tržište rada najveći su društveni problemi BiH i oni koji kreiraju politiku na državnom nivou treba da više pažnje posvete ovom problemu, upozorio je danas vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi.

Ukazao je da je u BiH potrebno mnogo više razgovarati o razvoju i ekonomskoj budućnosti BiH jer ta pitanja nisu mnogo prisutna u politici koja se vodi u BiH.

Daviddi, koji je u Banjoj Luci prisustvovao konsultacijama s civilnim društvom o temi „BiH podrška sektoru rada i zapošljavanja-
ususret EU integracijama“, koje se organizira u okviru inicijative „Građani za Evropu“, naglasio je da građani ukazuju na veliku nezaposlenost.

Mnoge ankete rađene, kako na nivou entiteta, tako i na nivou cijele BiH, pokazuju da građani postavljaju pitanje zaposlenja na sam vrh prioriteta te stoga smatra da su debate, kao što je ova, veoma važne da bi se vidjelo koje se mjere mogu preduzeti da bi se smanjila stopa nezaposlenosti.

BiH treba više raditi na povećanju, kako je naglasio, učešća radne snage na aktivnom tržištu rada, povećati aktivno učešće žena jer je nivo učešća žena na aktivnom tržištu rada u BiH veoma nizak te se više posvetiti pitanju obrazovanja, obuka te priprema radne snage za ulazak na aktivno tržište rada.

Ovaj sastanak se održava u okviru nastavka inicijative „Građani za Evropu“, koju realizira 38 organizacija civilnog društva iz BiH da bi osigurale posvećenost i javno opredjeljenje novoizabranih predstavnika vlasti za realizaciju preporuka i zahtjeva građana u oblastima energetike i okoliša, rada i zapošljavanja, te poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Realizaciju inicijative predvodi Udruženje VESTA, pod pokroviteljstvom specijalnog predstavnika EU Valentina Inzka, uz podršku Kraljevine Švedske i SIDA-e, te u saradnji s Direkcijom za evropske integracije BiH.

Joachim Schmidt:  Zajednička država ne može funkcionirati bez zajedničkih institucija

Stav njemačke vlade je da zajednička država ne može funkcionirati bez zajedničkih institucija, izjavio je danas u Sarajevu njemački ambasador u BiH Joachim Schmidt upitan da obrazloži stav svoje vlade koja je podržala visokog predstavnika Valentina Inzka u vezi s najavom referenduma u Republici Srpskoj o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Ambasador Schmidt je podsjetio da je odluku o osnivanju Suda i Tužilaštva BiH velikom većinom potvrdila Parlamentarna skupština BiH, uz podršku poslanika iz Republike Srpske.

Ne zastupam poziciju da se stvari ne trebaju mijenjati, samo decidirano zastupam stav da ako se žele mijenjati, trebaju se mijenjati samo pravim putem, naglasio je on.

Pritom je dodao je nemoguće da se pravosnažne odluke Parlamentarne skupštine BiH eliminiraju referendumima organiziranim u entitetima.

 

Fena/Informer.ba