BiH Izdvojeno Vijesti

Revizija boraca katastrofalna

Ured za reviziju institucija u FBiH kontrolirao je rad Federalnog ministarstva za boračka pitanja i ustanovio da tokom prošlogodišnje revizije boračke populacije, odnosno korisnika ličnih invalidnina, nijedan predmet nije završen.

U izvještaju Ureda navodi se da su borački revizorski timovi za kontrolu od jula do decembra prošle godine pregledali 7.736 predmeta.

Od toga je za 6.410 pregledanih predmeta dat nalog za izdavanje uvjerenja na obrascu FMB1 (izdaje se onima čija dokumentacija odgovara službenim evidencijama), ali nijedan od njih nije prešao u naredne faze revizije. Za ukupno 100 pregledanih predmeta dat je nalog za izdavanje uvjerenja na obrascu FMB2 (izdaje se u slučajevima kada uvjerenja o okolnostima stradanja nisu izdata u skladu sa službenim evidencijama), ali ni za jedan nije ukinuto rješenje kojim je bilo priznato pravo“, navodi se u izvještaju Ureda za reviziju, piše Dnevni avaz.

Ured za reviziju institucija u FBiH utvrdio je i da je Federalno ministarstvo za boračka pitanja neopravdano potrošilo 534.842 KM za provođenje revizije boračke populacije tokom 2010. godine. Navode da nisu jasno utvrđeni dinamika i obim kontrole revizorskih timova, niti su procijenjena sredstava potrebna za realizaciju, te da nije određen krajni rok za okončanje kontrole.

Federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez navodi da je izvještaj Ureda za reviziju institucija u FBiH samo potvrdio ono što je on već znao.

Dva su problema do sada provedne revizije, prvi je finasijske prirode, a drugi to što niko nije izveden iz prava. No, imamo nove ljude u pojedinim revizorskim timovima, što već ima rezultate. Naprimjer, samo na području općine Grude već je dvadesetak ljudi dobilo uvjerenje na obrascu FMB2, što je veliki uspjeh”, rekao je Helez.

Dodaje da su, s druge strane, u Unsko-sanskom kantonu revizorski timovi veoma uspješni po broju pregledanih predmeta, ali da tamo postoji drugi problem.

Imam pouzdane informacije da se u tom kantonu timovi ne žele uhvatiti ukoštac s pravim problemom, odnosno ne rade na slučajevima koji su, najblaže rečeno, sumnjivi. Neophodno je dovesti prave ljude koji će posao odraditi kako treba. I to ćemo ubrzo riješiti”, zaključuje Helez, piše Dnevni avaz.

Helez je nedavno najavio smjenu dosadašnjeg Tima za koordinaciju boračke revizije, koji nadzire rad timova za kontrolu, ali navodi da još čeka prijedloge za hrvatske članove, koje treba dati predsjednik Federacije BiH Živko Budimir. No, Budimir je jučer kazao da je prijedlog imena poslao još u petak, ali da ne zna zašto ih Helez nije dobio.

Imenovat ću novi tim za koordinaciju revizije odmah nakon što od ministra Heleza dobijem kompletan prijedlog novih članova“, kazao je Budimir.

 

Informer.ba