Region Udarno Vijesti

Robinson: Hapšenje Mladića prekretnica u historiji ICTY-a

Predsjednik Haškog tribunala George Patrick Robinson izjavio je u Vijeću sigurnosti UN-a da hapšenje Ratka Mladićapredstavlja prekretnicu u historiji ICTY-a”. “To nas približava uspješnom ispunjenju našeg mandata. Goran Hadžić je posljednji preostali bjegunac. Suđenje Mladiću bit će uklanjanje još jedne cigle iz zida nekažnjivosti”, rekao je podnoseći izvještaj o radu ICTY-a.

Govoreći o značaju koji će postupak protiv Mladića imati na strategiju okončanja rada Haškog suda, on je naveo da će to “sigurno utjecati, ali je još prerano sa izvjesnošću precizirati kakav će biti taj utjecaj”. Robinson je istakao da je ICTY već ostvario značajne rezultate u strategiji zaključenja svog rada i u tom kontekstu spomenuo je suđenja bivšem pomoćniku ministra srpske policije Vlastimiru Đorđeviću, hrvatskom generalu Anti Gotovini, koja su blizu završetka, kao i suđenje bivšem načelniku generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću za koje je rekao da će biti završeno ove godine.

Robinson je nagovijestio da će tokom 2012. godine biti završeno još šest suđenja, dok će suđenje Radovanu Karadžiću, ratnom predsjedniku bosanskih Srba, biti završeno 2014. godine. Predsjednik Tribunala se također osvrnuo na probleme koje ovaj sud ima i precizirao da je riječ o nedostatku osoblja, potrebi za osnivanje fonda za kompenzaciju žrtvama i svjedocima i izdržavanju kazni. On je pozvao VSUN-a da pruži podršku ICTY-u “ako želi da on dovrši svoj zadatak”.

 

Fena/Informer.ba