Crna hronika Svijet Udarno Vijesti

Rodbina i prijatelji zatečeni smrću Mustafića: Bio je bolesno ljubomoran i često je znao “otkačiti”

Nesid Mustafić je, prema informacijama dobivenim od njegovih zvorničkih poznanika, 2004. godine s porodicom ilegalno otišao u Francusku, gdje je dugo živio u azilantskom centru. Prošle godine njegov status je promijenjen, dobio je posao i predao zahtjev za dobivanje francuskog državljanstva.

Dobio posao

Prije mjesec i po s porodicom je bio u Tuzli. Počeo je praviti kuću u naselju Sarajac. Pričao nam je da je u Francuskoj dobio posao, radio je nešto s plastičnom stolarijom. Došao je džipom i nikakve znakove nezadovoljstva nije ispoljavao. Svakodnevno nam je navraćao u radnju, jer je prije odlaska u Francusku radio kod nas kao vozač. Također, zadržavao se ovdje po Slatini, gdje se Zvorničani okupljaju, jer je volio da svakoga vidi” – ispričao nam je radnik u mesnici “Mlađevac” u tuzlanskom naselju Slatina.

Bego Hodžić iz tuzlanskog naselja Simin Han prije rata bio je komšija tragično stradale Fadile Mustafić u selu Samari kod Zvornika.

“- Fadila se djevojački prezivala Ajanović. Bila je djevojčica kad se bježalo iz Zvornika i znam da je tokom i dugo nakon rata s roditeljima živjela u izbjegličkom naselju u Mihatovićima. Tu se i udala za Nesida. Ne znam kad su otišli u Francusku, ali znam da u u toj zemlji živi njen brat kojeg smo svi zvali Gera” – kazao nam je Hodžić.

Kako nam je rekao jedan od rođaka ubijene Fadile, koji je molio da mu ne otkrivamo identitet, Nesid je bio bolesno ljubomoran na svoju suprugu, bez obzira što su imali djecu i što su skupa proživjeli mnoge teške trenutke. Bio je, kaže, vrijedan, ali je često “znao otkačiti”.

Život azilanta

” I prije odlaska u Francusku začas mu se upali fitilj. Žena mu tada ode roditeljima i on, kad se ohladi, ponovo dođe po nju. Mislim da je i u Francuskoj nastavio živjeti po istom receptu. Dugo se nije mogao pomiriti ni s uvjetima u kojima je s porodicom živio kao azilant. Bili su to neki centri, pričao nam je, u kojima život nije bio ništa bolji od onog u kojem su živjele naše izbjeglice tokom rata” – kaže naš sagovornik.

Roditelji ubijene Fadile kao i njena ostala rodbina trenutno žive u jednom tuzlanskom naselju. U Tuzli je i majka Nesida Mustafića koja je, prema tvrdnjama poznanika, dugo živjela u naselju Krojčica u izuzetno teškim uvjetima.

Nesidov otac poginuo je tokom rata i on je vrlo rano počeo zarađivati za život.

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba