BiH Udarno Vijesti

Roderick Moore: Korupcija je veliki problem pravosuđa BiH

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick Moore saglasan je da u BiH pravosudne institucije imaju velikih problema kada je riječ o korupciji, te ističe da su za zemlje kandidate za pristup u EU pitanja pravosuđa uvijek najteža.

Može se desiti da, kada BiH dođe u poziciju pregovora, ovo bude posljednje poglavlje koja će biti zatvoreno. Zato je jako važno da BiH ima određene predispozicije, odnosno da je već unaprijed počela da se bavi ovim pitanjem“, rekao je Moore i dodao da OHR i međunarodna zajednica podržavaju strukturalni dijalog o reformi pravosuđa.

Komentarišući najavu ministra pravde Republike Srpske (RS) Džerarda Selmana da će RS u nastavku razgovora o reformi pravosuđa predložiti zakon o osnivanju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) RS, Moore je rekao da je VSTS BiH uspostavljen na osnovu transfer sporazuma koji su usvojila oba entiteta, ali da je BiH slobodna zemlja i da svaka strana ima pravo da traži izmjene sporazuma.

VSTS BiH je uspostavljen na osnovu transfer sporazuma koji su usvojila oba entiteta i koji je u skladu sa Ustavom BiH, Tako da ne trebalo biti nikakve sumnje u ustavnost i legalnost VSTS-a BiH. Ali ovo je slobodna zemalja i svaka strana ima pravo da traži izmjene sporazuma ukoliko misli da je to potrebno, ali to treba da se sprovede procesom koji je baziran na ustavnom zakonu i ne smije da se sprovodi jednostrano“, rekao je Moore.

On je naveo da je osnovni problem u BiH što ne postoji zajednička vizija u vezi sa budućnosti zemlje i njenih struktura. “Ali sa naše tačke gledišta, situacija je jasna – BiH je integralna država koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, ponovio je Moore.

Prema njegovim riječima, šef Delegacije EU u BiH Piter Sorensen će pomoći BiH da se kreće na putu ka EU, a OHR je tu da obezbijedi implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma. “Apsolutno je jasno da će Sorensen i njegov tim naporno raditi da bi postigli onaj cilj na kojem smo mi radili, a to je da se BiH kreće putem EU. I on će u tom smislu dobiti punu podršku cijelog OHR-a i Savjeta za primjenu mira“, dodao je Moore.

Govoreći o okončanju supervizije u Brčko distriktu, Moore je rekao da postoji lista zadataka i da će međunarodna zajednica otići iz Brčkog kada se svi ti zadaci završe.

Moramo biti sasvim sigurni da će odluka o zatvaranju supervizije doprinijeti stabilnosti, a ne potkopati stabilnost zemlje. Vjerujem da je to u interesu same Republike Srpske. Jako je važno da kada se to dogodi entiteti budu spremni da se pridržavaju obaveza iz konačne arbitražne odluke i da institucije Brčkog mogu da nastave da rade efikasno“, zaključio je Moore.

 

Srna/Informer.ba