BiH Top Vijesti

Ronioci pretragom došli do 17 metara dubine, za sada ništa nisu pronašli

Pretraga umjetnog jezera na površinskom kopu Vihovići kod Mostara, obustavljena je tokom jučerašnjeg dana zbog slabe vidljivosti.

 

– Pretraživanje jezera je obustavljeno nakon što su ronioci došli do dubine od 17 metara. Uzeti su svi elementi i parametri kako bi mogli pristupiti izradi plana i projekata neophodnih za daljnje aktivnosti na terenu i kako bi se osigurali potrebni uvjeti za ekshumaciju na ovoj lokaciji.

Do sada ništa nije pronađeno i aktivnosti na provjeri informacije da se na ovom lokalitetu nalazi masovna grobnica i dalje se nastavljaju – izjavila je za Fenu glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Predsjedavajući kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Mujo Hadžiomerović dan ranije novinarima je kazao kako je pretraga jezera započeta u ponedjeljak nakon što se operativnim radom došlo do informacije da bi se u jezeru moglo nalaziti između 80 i 100 tijela osoba ubijenih u proteklom ratu.

Na području Mostara do danas je ekshumirano 465 osoba iz više masovnih i pojedinačnih grobnica, a još je nepoznata sudbina 202 osobe, od kojih su 154 stanovnici Mostara.

 

Fena/Informer.ba