Politika Vijesti

RS: U 30 općina smanjuje se broj odbornika, u 9 povećava

Ako se usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona Republike Srpske (RS), broj odbornika u gradovima i općinama u tom entitetu preciznije će se odrediti na osnovu broja birača upisanih u Centralni birački spisak.

U čak trideset jedinica lokalne samouprave broj odbornika u skupštinama bi se smanjio.

Najveće smanjenje bilo bi u Foči i u Bratuncu, sa sadašnjih 31 na 25, Trebinju sa 31 na 27, u Srebrenici sa 27 na 25 odbornika, u Rogatici, Gacku i Višegradu bi se birala četiri odbornika manje, Bileći, Prnjavoru i Sokocu umanjila bi se po tri odbornička mjesta, a u ostalim birala bi se po dva odbornika manje.

U devet jedinica lokalne samouprave broj odbornika u skupštinama bi se povećao.

Po dva odbornika više birala bi se u Doboju, Gradišci, Krupi na Uni, Laktašima, Mrkonjić Gradu, Srbcu, Istočnom Starom Gradu, Trnovu i Ugljeviku.

Prema predloženom zakonskom rješenju, u dvadeset tri jedinice lokalne samouprave broj odbornika u skupštinama će ostati nepromijenjen.

U izmjenama i dopuna Izbornog zakona koji će poslanici Narodne skupštine RS-a razmatrati na sjednici 23. novembra navodi se da se prilikom predlaganja broja odbornika vodilo računa o minimalnom, odnosno maksimalnom broju odborničkih mandata utvrđenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

 

Fena/Informer.ba