BiH Udarno Vijesti

Rusi, Amerikanci i Kanađani u FBiH uskoro istražuju naftu

Vlasti u Federaciji BiH odlučile su započeti s aktivnostima na traženju zalihe nafte i plina u područjima gdje su prijeratna istraživanja identificirala njihovo postojanje.

Za prvu ruku donesena je i odluka o proglašenju geoloških istraživanja nafte i plina na području gdje su Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije i Federalni zavod za geologiju zaduženi da pripreme plan aktivnosti za izradu studije izvodljivosti istraživanja nafte i plina te administrativne i stručne pripreme za koje su zadužene spomenute dvije institucije trebale u roku od nekoliko mjeseci definirati zakonske uslove i kriterije, po kojima će brojne inozemne kompanije zainteresirane za istraživanje nafte i plina u budućnosti izvoditi radove.

Nakon RS-a, Naftna industrija Srbije i Njeftegazinkor, kompanija ‘kćerka’ ruske kompanije Zarubežnjeft, iskazali su do sada najozbiljnije zanimanje za geološka istraživanja naftnih područja i na prostoru Federacije BiH, o čemu su razgovarali već s bivšom Vladom FBiH, piše Večernji list.
Rusi su početkom prošle godine osnovali kompaniju pod nazivom Jadran – Naftagas, a koja je uz pomoć svojih stručnjaka napravila i prezentirala preliminarni program investicija u istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH.
U prvoj verziji geološka istraživanja potencijalnih naftnih polja u Hercegovini i sjevernoj Bosni gdje su identificirane najveće naftne zalihe, stajala bi 13, a po maksimalnoj 47 miliona dolara, dok bi se kapitalne investicije kretale od 63 do 315 miliona KM, ovisno o rezultatima istraživanja i ostvarene proizvodnje.
Projekt bi bio realiziran po principu „drvo rješenja“, što znači da će realizacija sljedeće faze projekta zavisiti od rezultata prethodne. Ruske i srpske naftne kompanije nisu jedine pokazale zanimanje za istraživanje naftnih polja u FBiH.
Spomenimo da je na Energoinvestov međunarodni javni poziv za izražavanje interesa za istraživanje nafte i plina na području FBiH, koji je raspisan prije dvije godine, stiglo pet ponuda.

Pristigle su ponude od kompanija Transglobal Petroleum iz Hustona (Texas, SAD), Seed Rock ispred Longwiew Capital Partners (Kanada), Delta Hydrocarbons (Holandija) i MOL (Mađarska) i INA (Hrvatska), menadžment kanadske grupacije Longwiew Capital Partners, Kanada.

 

Informer.ba