Svijet Udarno Vijesti

Rusi predstavili novi lovac Suhoj T-50

Rusija je u utorak prvi put predstavila javnosti Suhoj T-50, novi lovac pete generacije proizveden u saradnji s Indijom, prilikom otvorenja međunarodnog aeronautičkog sajma MAKS koji se održava u predgrađu Moskve.
“Avion T-50 je nova baza za proizvodnju aviona nove generacije ne samo za rusko, nego i za indijsko ratno vazduhoplovstvo“, rekao je predsjednik ruske korporacije za proizvodnju aviotehnike (OAK) Mihail Pogosjan, prilikom otvorenja sajma.

“Saradnja s Indijom na ovom projektu omogućuje Rusiji da proizvodi lovce pete generacije i za inostrano tržište”, dodao je on, prenosi agencija Ria Novosti.

“T-50, u centru programa modernizacije ruske vojske koja tehnološki zaostaje za Zapadom, mogao bi zadovoljiti potrebe tržišta za 1.000 aviona, od čega više od polovine za izvoz”, rekao je Pogosjan.

Ovaj, za radare nevidljivi avion jednosjed, koji je prvi probni let imao 29. januara 2010. godine u Komsomolsku na Amuru, na ruskom Dalekom istoku, javnost će prvi put moći vidjeti na sajmu MAKS-u koji se do nedjelje održava u četvrti Žukovski, u predgrađu Moskve.

“Javnost će ga moći vidjeti samo na nebu. Iz sigurnosnih razloga neće biti izložen na tlu”, rekao je nedavno za Ria Novosti čelnik sajma.

Ovim avionom, jedinim tipom lovca pete generacije koji proizvodi Rusija, opremat će se rusko vazduhoplovstvo od 2016. godine.

Svaka letjelica košta oko 100 miliona dolara, po procjenama stručnjaka koje prenosi štampa.

Fena/Informer.ba