Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Rusi i Turci u borbi za bh. tržište nafte

Nakon što je nedavno otvorila novo postrojenje za preradu nafte u Rafineriji nafte Bosanski Brod, ruska kompanija “Zarubežnjeft”, koja je vlasnik naftne industrije RS, planira agresivno širenje i na tržište Federacije BiH, saznaje “Dnevni avaz”.

Prvo na meti naći će se Sarajevo, a kako se saznaje, ruska kompanija u glavnom gradu BiH već je kupila zemljište za gradnju prve benzinske pumpe.

Iako načelnik Odjela za marketing ove kompanije Rade Vidaković to nije mogao potvrditi, ipak je kazao da, ako zemljište još nije kupljeno, onda će brzo biti realizirano. Vidaković je potvrdio da je plan kompanije da u skorije vrijeme u svakom dijelu BiH ima svoju maloprodajnu mrežu.

Sarajevo je najveći grad, a samim tim u njemu je i najveći dio tržišta u BiH. Razgovora je bilo o određenim lokacijama u Sarajevu, a nama su potrebne uglavnom gradske pumpe. U kojoj su fazi pregovori, trenutno vam ne mogu reći – kaže Vidaković.

S obzirom na to da je ipak na domaćem tržištu i da nije opterećena transportom, Vidaković smatra da to ovoj kompaniji daje šansu za kvalitetnu tržišnu utakmicu.

No, da će imati veliku konkurenciju, jasno je bilo još prošle godine, kada je turska naftna kompanija “Turkoil” unajmila polovinu rezervoara smještenih u Luci Ploče, ukupnog kapaciteta 41.000 tona, i to na deset godina, piše Dnevni avaz.

Da su Turci bili ozbiljni kada su najavljivali prošle godine da će agresivno nastupiti na bh. tržištu, pokazalo se prije nekoliko mjeseci. “Turkoil” je već od augusta počeo točiti svoje gorivo na četiri benzinske pumpe firme “Imzit-komerc” u Sarajevu. Kako se saznaje, u toku su pregovori sa još nekim kompanijama te se može očekivati žestoka borba Turaka i Rusa za tržište naftom u BiH.

Milijarda eura iz “Turkoila”?

Nikolaj Brunič, direktor kompanije “Zarubežnjeft”, koja je vlasnik naftne industrije RS, nedavno je izjavio da do 2015. godine ova kompanija planira investirati u naftni sektor BiH oko 700 miliona eura.

S druge strane, Eren Veral, koordinator “Turkoila” za strane investicije, nedavno je izjavio da će ova kompanija u BiH djelovati i na maloprodajnom i na veleprodajnom planu. Iako nije precizirao koliko će Turci uložiti u bh. tržište, u javnost je procurila informacija da se radi o više od milijardu eura.

Informer.ba