Svijet Top Vijesti

Rusija granatirala osam ukrajinskih regija

U ruskom granatiranju osam ukrajinskih regija, u protekla 24 sata poginula su dva civila, a 14 ih je ranjeno, izvijestila je u ponedjeljak kancelarija ukrajinskog predsjednika.

Izvršen je raketni napad na grad Zaporožje, glavni grad regije Zaporožja, čiji su dijelovi pod ruskom kontrolom i koji je Moskva nelegalno pripojila, javlja AP.

Ruske snage ispalile su oko 10 protuzračnih projektila S-300 na grad i dva obližnja sela, saopćeno je iz ureda predsjednika. U napadu je uništen rehabilitacijski centar za djecu sa posebnim potrebama, a jedna osoba je povrijeđena. U selima nema žrtava.

Granatirani su i gradovi preko rijeke Dnjepar iza nuklearne elektrane Zaporižja. U Nikopolju, čestoj meti ruskog granatiranja, oštećeni su dalekovodi, kao i desetak stambenih zgrada i privatnih kuća.

U istočnoj oblasti Donjecka, spasioci u gradu Chasiv Yar tragaju za preživjelima u granatiranju koje je uništilo zgradu fakulteta i studentski dom. Raketni udar je također pogodio Kramatorsk, grad u Donjeckoj oblasti u kojem se nalazi sjedište nekih ukrajinskih snaga. U regionu je u posljednja 24 sata ubijen jedan civil, a devet ih je ranjeno.

 

Fena/Informer.ba