Izdvojeno Svijet Vijesti

Rusija podrškom RS-u povećava svoj uticaj na Balkanu

Podrškom politici predsjednika Republike Srpske /RS/ Milorada Dodika Rusija povećava svoj uticaj na Balkanu i želi da pokaže slabost zapada, a posebno Evropske unije, ocjena je njemačkih analitičara.

Aktuelna spoljna politika Rusije se vraća korijenima stare ruske diplomatije. Rusija je devedesetih godina prošlog vijeka bila slaba i kao takva morala je da potpiše Dejtonski mirovni sporazum bez ijedne mogućnosti da ravnopravno učestvuje u njegovom kreiranju“, kaže za radio “Dojče vele” njemački analitičar Aleksandar Rar.

On podsjeća da je Rusija “stisnutih zuba” morala da podrži i NATO akciju na Kosovu, jer je zavisila od novčanih kredita zapada.

Međutim, situacija se posljednjih dvanaest godina znatno promijenila u korist Rusije, koja sada pokušava da se ponovo stabilizuje na Balkanu, iako je to veoma teško jer sve balkanske zemlje teže ulasku u EU“, kaže Aleksandar Rar.

Prema njegovim riječima, ako se posmatra prošlost, onda se ne trebate čuditi što bi Srbija tu mogla da postane novi saveznik ili produžena ruka Rusije na Balkanu.

Rusija se u ono vrijeme, kada je kreiran Dejtonski mirovni sporazum, nije uopšte pokazala srećnom što je BiH podijeljena na dva dijela. Da se tada pitala Rusija, tadašnja Srpska Krajina bi možda bila pripojena matici Srbiji. To je sada prošlost, ali nije isključeno da se i danas gaje određene simpatije prema ovoj ideji negdje u ruskoj eliti, a tu prije svega mislim na Rusku dumu“, smatra analitičar Rar.

On zaključuje da se ovaj proces mora pratiti sa velikim interesom i objašnjava da će Rusija u širenju i jačanju svog uticaja na Balkanu kao instrument za realizaciju tih ciljeva iskoristiti energetsku politiku.

Mislim da će proteći deset do dvadeset godina dok se na Balkanu ne bude počeo osjećati taj stvarni uticaj Rusije. Ako on tada i bude primjetan, onda to naravno neće biti zbog nekakvih vojnih aktivnosti, nego zbog energetskih interesa“, napominje Rar.

Njemački politolog Bodo Veber konstatuje da zvanična Moskva u najaktuelnijem primjeru oko diskusije o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH daje direktnu podršku predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku.

Rusija tako povećava svoj značaj na jednom terenu – gdje to povećanje svog uticaja ništa ne košta, a donosi dobit”, kaže Veber

 

srna/informer.ba