Top Vijesti

Rusija se sada u Ukrajini bori protiv NATO-a

Jedan od najbližih saveznika predsjednika Vladimira Putina izjavio je u utorak da se Rusija sada bori protiv vojnog saveza NATO-a pod američkim vodstvom u Ukrajini, te da Zapad pokušava da rastrgne Rusiju i na kraju je zbriše s političke karte svijeta.

– Događaji u Ukrajini nisu sukob Moskve i Kijeva, ovo je vojna konfrontacija između Rusije i NATO-a, prije svih Sjedinjenih Država i Britanije – rekao je sekretar ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Nikolaj Patrušev.

– Planovi zapadnjaka su da nastave da razdvajaju Rusiju i da je na kraju samo izbrišu sa političke mape svijeta – izjavio je Patrušev za novine “Argumenti i fakti”.

Patrušev, bivši sovjetski špijun koji Putina poznaje od 1970-ih, tvrdolinijaški je saveznik i smatra se jednim od rijetkih ljudi koji mogu utjecati na ruskog predsjednika.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara pokrenula je jedan od najsmrtonosnijih evropskih sukoba od Drugog svjetskog rata i najveću konfrontaciju između Moskve i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine, prenosi Reuters.

 

Fena/Informer.ba