Svijet Vijesti

Rusija ulaže 730 milijardi dolara u modernizaciju armije

Planirano ulaganje 730 milijardi dolara u rusku vojsku do 2020. godine nema za cilj samo modernizaciju, već i otvaranje novih radnih mjesta uoči predsjedničkih i pralamentarnih izbora 2012, ocjenjuje Glas Amerike.

Kako je navedeno, novi plan nabavki obuhvata i kupovinu osam strateških podmorničkih raketnih nosača opremljenih balističkim raketama “Bulava” kao i 600 letjelica i sisteme vazdušne odbrane S-400 i S-500.

Kupovina naoružanja u zemlji i inostranstvu omogućiće Rusiji da do 2020. godine za 70 odsto poveća udio modernog naoružanja u svom arsenalu, smatra Glas Amerike.

Tu su naravno i vazduhoplovne snage, sistem protivvazdušne odbrane, armija – u stvari sve treba ponovo da se naoružava, jer oni kažu da sada imamo svega 10 do 15 odsto modernog oružja“, ocjenjuje vojni analitičar Pavel Felgenhauer.

Vrijednost ruskog izvoza naoružanja procjenjena je na više milijardi dolara, ali je, napominje Glas Amerike, ruska vojska i pored velikih ulaganja u protekloj deceniji i dalje opremljena pretežno zastarjelim sovjetskim naoružanjem.

“Sadašnji ministar odbrane kaže da je u vojsci bilo masovnih pronevjera. Ruska vojna industrija, koja je takođe degradirana i čije mogućnosti su mnogo manje nego u sovjetsko vrijeme, na povećanje investicija uzvraća prostim povećanjem cijena. Proizvodi nekoliko

istih modela aviona ili raketa, ali po mnogo većoj cijeni“, objašnjava Felgenhauer.

Analitičari smatraju da je cilj velikih investicija u vojsku zapravo stavaranje novih radnih mjesta uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora 2012. godine.

Rusija je nasljedila veliki vojno-industrijski potencijal, ali nažalost nije uspjela da ga realno preusmjeri sa vojne proizvodnje na civilnu. Prema tome, vojni plan potrošnje je potreban da bi se obezbjedilo više radnih mjesta, više poslova, više ljudi koji će učestvovati u proizvodnji. To su u stvari oni koji će glasati za Putina na predstojećim parlamentarnim i predsjedničkim izborima u Rusiji“, kaže politički analitičar iz Jeljcinove fondacije Jevgenij Volk.

Novi predloženi plan uvoza oružja treba da ima dve etape. U prvoj će Rusija kupiti opremu i licence, a u drugoj uspostaviti zajedničke poslove sa snabdjevačima oružja na Zapadu i početi proizvodnju zapadnih sistema naoružanja u Rusiji, smatra Glas Amerike.

 

Srna/Informer.ba