Svijet Vijesti

Ruske vlasti objavile da neće prodavati naftu zemljama koje ograniče cijene

Kremlj je objavio da će Rusija prestati prodavati naftu zemljama, koje budu ograničile cijene ruskih energenata, što bi po Moskvi dovelo do značajne destabilizacije globalnog naftnog tržišta, prenosi AP.

– Kompanije koje uvedu ograničenje cijena neće moći dobijati rusku naftu – rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima. “Jednostavno, ne možemo sarađivati s njima po netržišnim principima”, dodao je.

Ministri financija skupine G7, trebali bi na virtualnom sastanku u petak, donijeti planove o limitiranju cijena ruske nafte, kako bi se smanjio prihod Moskve od prodaje tog energenta.

Evropska unija je ranije ove godine uvela djelomičnu zabranu kupnje nafte iz Rusije koja bi, kada se potpuno provede, trebala smanjiti ruski izvoz za 90 posto.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, rekla je u petak da je došlo vrijeme da EU razmotri slična ograničenja cijena na kupnju ruske nafte.

Peskov kaže da cijenu takvih poteza plaćaju evropski građani.

– Energetska tržišta su u previranju. Posebno u Evropi gdje su proturuske mjere dovele do situacije u kojoj Evropa kupuje tečni plin iz SAD-a za velik novac, neopravdano velik. Američke kompanije sve su bogatije, a evropski građani sve siromašniji – rekao je Peskov.

 

Fena/Informer.ba