Svijet Udarno Vijesti

Ruski advokat Aleksandar Mezejev brani Mladića u Hagu

Ruski advokat Aleksandar Mezjajev, profesor međunarodnog prava u Moskvi i jedan od najpoznatijih haških advokata koji je bio u timu Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, braniće pred Tribunalom u Hagu i Ratka Mladića – piše “Blic”.

List navodi da je još od hapšenja Ratka Mladića u Lazarevu, Mezjajev bio zainteresovan da vodi tim odbrane nekadašnjeg generala Vojske Republike Srpske .

Nekoliko puta je razgovarao s porodicom i sa sadašnjim advokatom Milošem Šaljićem i rekao je da je zainteresovan da se utvrdi istina. On je u svojim kolumnama, kao i na predavanjima u Rusiji, često opovrgavao optužnicu Tribunala protiv Mladića za zločine u Srebrenici. Vrlo je poznat i cenjen u Tribunalu i smatra se jednim od najiskusnijih advokata u Hagu”, ističe izvor “Blica”.

Aleksandar Mezjajev, profesor međunarodnog prava na državnom fakultetu u Moskvi, činio je tim odbrane bivšeg predsjednika SR Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića, a bio je i pravni savjetnik u odbrani lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

List podsjeća da je Mezjajev ranije izjavljivao da je optužnica protiv generala Mladića lažna u najvećoj mjeri, a osim toga, i “sklepana” potpuno neprofesionalno te da brojke stradalih u Srebrenici koje se navode u medijima nisu ni blizu realnim žrtvama.

Pozivajući se na advokate upućene u postupanja pred Haškim tribunalom, “Politika” piše da neće biti tako lako okupiti Mladićev tim i samim tim što haško tužilaštvo veoma često utiče na izbor branilaca i proglašava predložene advokate da su u sukobu interesa, jer ne voli da ima iskusne ljude  na  drugoj strani.

Mladićev beogradski advokat Miloš Šaljić rekao je juče Srni da Mladić još nije odabrao svoj pravni tim.

 

Srna/Informer.ba