Svijet Top Vijesti

SAD i Južna Koreja započele jedne od najvećih zajedničkih vazdušnih vježbi

Sjedinjene Države i Južna Koreja su započele jedne od najvećih zajedničkih vazdušnih vježbi, dok će stotine borbenih aviona, s obje strane, izvoditi lažne napade 24 sata dnevno, dobar dio sedmice.

Operacija, nazvana “Divlja oluja”, traje do petka i u njoj će učestvovati oko 240 borbenih aviona, koji će izvesti oko 1.600 letova, navodi američko zrakoplovsto u saopćenju.

Broj njihovih misija najviši je ikada za te redovne godišnje manevre, dodaje zrakoplovstvo.

Pyongyang je osudio zajedničke vojne vježbe kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Washingtona i Seula. U znak protesta zbog nedavnih vježbi, Sjeverna Koreja je pokrenula raketne i zrakoplovne vježbe i ispaljivala artiljerijske projektile u more.

Dvije savezničke zemlje tvrde da su takve vježbe potrebne kako bi se suprotstavile eventualnim prijetnjama iz Sjeverne Koreje, koja je izvela rekordan broj raketnih lansiranja u ovoj godini, te pripreme za nastavak nuklearnih proba po prvi put od 2017.

U manevrima će učestvovati razne varijante “nevidljivih” borbenih aviona F-35 iz Sjedinjenih Država i Južne Koreje, između ostalih aviona. Australija će također poslati avione za punjenje gorivom u zraku da učestvuju u manevrima, prenosi Reuters.

 

Fena/Informer.ba