Svijet Vijesti

SAD I Rusija neće da unište virus variole

Rusija i SAD, zemlje koje jedine na svjetu u svojim laboratorijama i dalje čuvaju smrtonosni virus velikih boginja, godinama odbijaju da ga unište.

One su pre nekoliko dana ponovo odbile prijedlog ostalih zemalja članica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se virus trajno uništi, pod izgovorom da strahuju da neka zemlja ima tajne zalihe i da bi mogla da ih iskoristi kao biološko oružje.

Predstavnici dvije supersile ističu da je virus, koji je kroz istoriju odnio stotine miliona života, potencijalno opasniji od nuklearnog naoružanja. Vodeći ruski stručnjak za odbranu od bioloških napada Aleksandr Golc kaže da je moguće da neke države čuvaju tajne zalihe variole.

Opasno u rukama terorista

– Zamislite situaciju da virus posjeduju teroristi i da ga upotrijebe za masovna ubistva. Kako bismo se odbranili? Ako uništimo uzorke koje imamo, za pravljenje vakcine trebaće nam vrijeme koje nećemo imati – kaže Golc, i dodaje da su u današnje vreme, zbog razvoja tehnologije, mogućnosti za pravljenje biološkog oružja mnogo veće nego u periodu hladnog rata.

Takođe, predstavnici Rusije i SAD istakli su da virus ne treba uništiti i iz naučnih razloga.

 

Press/Informer.ba