Ekonomija Svijet Vijesti

SAD podiže kamatnu stopu kako bi se lakše borila sa rastućim cijenama!

Američka centralna banka najavila je još jedno neuobičajeno veliko povećanje kamatnih stopa dok se bori da obuzda skok cijena.

Centralna banka je saopćila da će povećati svoju ključnu stopu za 0,75 postotnih bodova, te će referentna kamatna stopa sada iznositi između 2,25% i 2,5%.

Banka povećava troškove zaduživanja od marta kako bi pokušala pomoći ekonomiji i ublažiti inflaciju cijena, ali strahovi rastu da će potezi gurnuti SAD u recesiju.

Nedavni izvještaji pokazali su pad povjerenja potrošača, usporavanje tržišta nekretnina, porast zahtjeva za nezaposlene i prvo smanjenje poslovne aktivnosti od 2020.

Mnogi očekuju da će službene brojke ove sedmice pokazati da se američka ekonomija smanjila drugi kvartal zaredom.

U mnogim se zemljama ta prekretnica smatra recesijom iako se u SAD-u mjeri drugačije.

Guverner Centralne banke SAD-a Jerome Powell priznao je na press konferenciji da neki dijelovi ekonomije usporavaju, ali je rekao da će banka vjerovatno nastaviti podizati kamatne stope u nadolazećim mjesecima uprkos rizicima, ukazujući na inflaciju koja je na najvišem nivou u posljednjih 40 godina, javlja BBC.

– U ekonomiji ništa ne funkcioniše bez stabilnosti cijena. Moramo vidjeti pad inflacije. To nije nešto što možemo izbjeći – rekao je on.

 

Fena/Informer.ba