Svijet Udarno Vijesti

SAD: Uhapšen Almaz Nezirović zbog zločina nad Srbima

U gradu Roanouku, u američkoj državi Virdžinija, uhapšen je Almaz Nezirović, optužen za zlostavljanje srpskih zatvorenika tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, javljaju lokalni mediji.

Nezirović (52), čuvar u hrvatsko-muslimanskom logoru Rabić kod Dervente tokom rata u BiH, uhapšen je juče u gradu u kome je mirno živio kao zavarivač i fudbalski trener više od 10 godina, piše list “Roanouk times”.

Nezirović je prije dolaska u SAD 1997. godine bio član Hrvatskog vijeća odbrane, saopšteno je iz saveznog tužilaštva.

On je radio kao čuvar u logoru Rabić u BiH gdje je 1992. godine “namjerno prouzrokovao veliku patnju i teške povrede“, srpskim zatvorenicima, navodi se u opštužnici koja je objavljena juče u sudu u Šarlotsvilu.

Američke vlasti su Nezirovića, takođe, optužile zbog davanja lažnog iskaza prilikom podnošenja molbe za dobijanje izbjegličkog statusa 1995., kao i zato što je slagao da nikada nije počinio nikakvo krivično djelo, kao što je maltretiranje zatvorenika, kada je 1999. tražio zeleni karton i američko državljanstvo.

Da je Nezirović odgovorio iskreno i potpuno ne bi dobio izbjeglički status i ne bi mu bio odobren ulaz u SAD“, navodi se u optužnici.

Ukoliko bude proglašen krivim za davanje lažnih podataka pod zakletvom, Nezirović može da bude osuđen na kaznu zatvora do 15 godina.

Vlasti Nezirovića takođe mogu da vrate u BiH gdje će se suočiti sa optužnicama, rekao je agent američke imigracione i carinske agencije Majkl Tarantino u petak, ne precizirajući o kojim optužnicama da se radi.

U optužnici se navodi da su i drugi članovi Nezirovićeve vojne jedinice “učestvovali u nehumanom tretmanu zarobljenih srpskih civila” i da su osuđeni za ratne zločine.

Neziroviću će u ponedjeljak biti određen pritvor.

List navodi da je , porodični prijatelj Velima Selimi rekla da je Nezirović živio sa majkom, koja je došla iz BiH i sada živi u mjestu Roanouk.

Nezirović je slijedio majku u SAD, kao što su učinili i drugi članovi porodice, rekla je Selimijeva, dodajući da se njegov otac koji je imao problema sa srcem nedavno vratio u BiH.

 

Srna/Informer.ba