Svijet Top Vijesti

SAD zatvorio ambasadu u Sudanu, osoblje evakuirano

Američki državni sekretar Antony Blinken objavio je da su obustavili diplomatske operacije u ambasadi u Kartumu i evakuirali svo diplomatsko osoblje, zbog eskalacije sukoba u toj zemlji.

“Američki State Department privremeno je obustavio rad naše ambasade u Kartumu, u Sudanu te je sigurno evakuirao svo američko osoblje i članove porodica čija je sigurnost pod našom odgovornošću. Obustava aktivnosti u našoj ambasadi uvijek je teška odluka, ali sigurnost našeg osoblja moja je primarna odgovornost”, piše u poruci Blinkena.

Dodao je da je ovu odluku donio jer su sukobi između Sudanskih oružanih snaga i Snaga za brzu podršku (RSF) stvorili ozbiljne i sve veće sigurnosne rizike.

Pozivajući strane u sukobima u Sudanu da odmah produže prekid vatre povodom Bajrama, Blinken je istaknuo da su podsjetili strane na njihove obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu i zaštiti civila.

U međuvremenu, State Department izdao je novo upozorenje za putovanje u Sudan, pozivajući američke građane da ne putuju u ovu zemlju te da bi američki državljani koji tamo borave trebali napustiti zemlju.

Dok RSF optužuje vojsku da je napala njihove snage južno od Kartuma lakim i teškim oružjem, vojska je tvrdi da paravojne snage “šire laži” te ih je proglasila “pobunjeničkom” grupom.

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021. godine, kada je vojska smijenila prelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila vanredno stanje u onome što su političke snage nazvale “pučem”.