Svijet Udarno Vijesti

Saifu el-Islamu bi glave mogli doći rigorozni zakoni za izdaju države koje je uveo njegov otac

Sin svrgnutog libijskog lidera Muammara Gaddafija, Saif al-Islam neće biti izručen Međunarodnom krivičnom sudu (ICC). Kako je saopćio šef libijske prijelazne vlade, Saifu al Islamu će se za nedjela suditi u Libiji

Libijski premijer Abdurrahim El-Keib je rekao da će Saif imati pravedno suđenje.

Ministar pravde u prelaznoj vladi Mohammed al-Alagy je ranije izjavio da će Saif al-Islam biti izveden pred sud u Libiji za ozbiljne zločine za koje je predviđena smrtna kazna.

“On je podsticao druge da ubijaju, zloupotrebljavao je državne fondove, prijetio je i podsticao pa čak i učestvovao u regrutovanju i dovođenju plaćenika“, rekao je Al-Alagy. Prema njegovim riječima, to je samo mali broj optužbi koje će libijski tužilac iznijeti pred Saifa al-Islama. Na novinarsko pitanje da li je za te optužbe predviđena smrtna kazna on je odgovorio potvrdno, dodajući da je te zakone pisao Gaddafi.

Anita McNaught, dopisnica Al Jazeera iz Zintana kaže: “Libijski premijer je uvjeren da Libija može pružiti pošteno suđenje Saifu al-Islamu.”

“Libijci su vrlo jasni: Saif je naš državljanin. Optužen je za zločine u Libiji i zato traže da mu se sudi u Libiji”, navodi reporter Al Jazeere.

“Idemo u Libiju da razgovaram o tome kako ćemo riješiti ovo pitanje. Novosti glase: Saif će dobiti pravedno suđenje. Gdje i kako – o tome ćemo raspravljati“, rekao je tužilac Ocampo.

Sin ubijenog Muammara Gaddafija je uhapšen sa najmanje dva pomoćnika u subotu dok je pokušavao pobjeći u Niger i nije se opirao hapšenju, saopćile su libijske vlasti. On je, kako prenose agencije, neposredno prije hapšenja nudio dvije milijarde dolara za slobodu.

Borci iz Zintana poručili su da će ga držati u tom planinskom mjestu sve dok ne bude formirana vlada kojoj bi mogli da ga isporuče, javljaju agencije.

Borci navode da su u pustinji na jugu Libije zaustavili manji konvoj u kom se nalazio Gaddafijev sin i da su ga uhapsili bez sukoba. Kod Saifa al-Islama je pronađeno nekoliko hiljada dolara i municija.

Saif al-Islam je potom letjelicom, u kojoj su se nalazili i izvještači Reutersa, prebačen u Zintan. Po slijetanju, avion je opkolilo na stotine ljudi zbog čega je Gaddafijev sin ostao u letjelici više od jednog sata. U tim trenucima se strahovalo da bi mogla da ga zadesi očeva sudbina, koji je pretučen i ubijen nakon hapšenja prije tačno mjesec dana.

Borci iz Zintana su spriječili masu da uđe u avion, a Saifa al-Islama su uspjeli sprovesti do automobila i potom ga odvezli na nepoznatu lokaciju.

Portparol prijelazne vlade je rekao da hapšenje Saifa al-Islama predstavlja “posljednje poglavlje libijske drame”, koja je počela prije devet mjeseci pobunom protiv režima Muammera Gaddafija.

Jedan od boraca koji je učestvovao u hapšenju, Ahmed Amar, izjavio je Reutersu da je Saif al-Islam u početku bio prilično uplašen i da je mislio da će ga ubiti.

“On je podsticao druge da ubijaju, zloupotrebljavao je državne fondove, prijetio je i podsticao pa čak i učestvovao u regrutovanju i dovođenju plaćenika”, rekao je ministar pravde Al-Alagy.

Međunarodni krivični sud, sa sjedištem u holandskom gradu Hagu, izdao je 27. juna 2011. nalog za hapšenje pukovnika Muammara Gaddafija, njegovog sina Saifa al-Islama Gaddafija, i glavnog obavještajca Abdullaha al-Sanusija.

Sva trojica su bila optužena za zločine protiv čovječnosti i razbijanje protesta protiv vlasti pukovnika Gaddafija. ICC u Hagu čeka izručenje, s tvrdnjom da je to „obaveza Libije“. Protiv njih trojice je devetog septembra takođe izdata „crvena potjernica“ Interpola.

Glavni tužilac ICC-a Luis Moreno Ocampo odmah je najavio svoj put u Libiju, da bi razgovarao o slijedećim koracima poslije hvatanja osumnjičenog Seifa al-Islama Gadafija.

„Idemo u Libiju da razgovaram o tome kako ćemo riješiti ovo pitanje. Novosti glase: Saif će dobiti pravedno suđenje. Gdje i kako – o tome ćemo raspravljati“, rekao je tužilac Ocampo.

Prije svega, ICC će tražiti potvrdu da ga vide svojim očima, u kakvom je stanju uhapšeni. Portparol ICC-a Fadi el-Abdallah kaže:

“Prvo ćemo čekati zvaničnu potvrdu da je osumnjičeni koga traži ICC zaista i uhapšen“.

Florence Ocara, portparolka glavnog tužioca ICC-a, dodaje: “Koordinirat ćemo sve s libijskim Ministarstvom pravde, da bismo osigurali da bilo koje rješenje vezano za hapšenje Saif al-Islama bude u skladu sa zakonom“.

Adel Tarhuni prenosi mišljenja i nepotvrđene izvještaje da je Abdullah al-Sanusi sa svojom porodicom vjerovatno prebjegao u Alžir.

 

Al Jazeera/Informer.ba