Svijet Vijesti

Samit grupe G8 o kontroli interneta

Internet je sada najzanimljiviji pokretač rasta i treba ga regulirati na način prihvatljiv i vladama i samoj industriji, zaključci su koje će sudionici foruma e-G8 prenijeti čelnicima industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) na samitu što počinje u četvrtak u Deauvilleu.

Internetska elita, a među njima osnivač Facebooka Mark Zuckerberg i predsjednik grupe Google Inc. Eric Schmidt, završila je u srijedu u Parizu dvodnevni forum upozorenjem vladama da bi presnažna regulacija interneta mogla naštetiti njegovim vrijednostima, javlja Reuters.

Internet je sada najzanimljiviji pokretač rasta “i treba omogućiti njegov razvoj”, rekao je Maurice Levy, izvršni direktor oglašivačke kompanije Publicis i domaćin foruma, piše agencija AFP.

Države trebaju internetu “pristupati kao sektoru koji ostvaruje rast”, no “važno je i regulirati to tržište”. “Treći element, bez sumnje najvažniji” je “kreativnost”, rekao je Levy.

Zuckerberg, mladi osnivač društvene mreže Facebook s 500 miliona korisnika diljem svijeta, dočekan je u Parizu kao rock-zvijezda zbog uloge te društvene mreže u demokratskim pokretima Arapskog proljeća.

“Ljudi mi kažu kako je sjajno što je (Facebook) odigrao veliku ulogu u Arapskom proljeću, no istodobno je zastrašujuće koje sve informacije možete podijeliti i prikupiti o ljudima”,
rekao je Zuckerberg.

“Teško ide jedno bez drugoga… Ne možete izolirati neke stvari koje volite u internetu i kontrolirati one koje vam se ne sviđaju
“, prenosi Reuters.

Schmidt je ustvrdio da “će se tehnologija razvijati brže nego vlade i zato se zakoni ne smiju donositi prije nego što shvatimo kakve će posljedice donijeti”, prenosi Hina.

 

Informer.ba