Izdvojeno Svijet Techno Udarno Vijesti

Samsung upozorio: Pazite šta govorite, pametni televizori vas prisluškuju!

Iz Samsunga su upozorili vlasnike njihovih pametnih televizora kako bi ‘privatne i osjetljive’ informacije izgovorene ispred TV-a mogle biti snimljene i prenesene ‘trećim stranama’, odnosno kompanijama, što je šokiralo mnoge korisnike Smart TV-a.

Ovo se upozorenje odnosi na osobe koje na televizorima koriste opcije glasovnog upravljanja te su mnogi izrazili zabrinutost ovim saznanjem i činjenicom da bi neke privatne stvari koje izgovore u potpunoj tajnosti unutar četiri zida, mogli prisluškivati njihovi televizori. Kada je opcija glasovnog upravljanja aktivirana, TV-i slušaju korisnike kako bi mogli prepoznati naredbe koje su upućene njime, no pri tome mogu slušati, pohranjivati i s ‘trećim stranama’ dijeliti te informacije.

Iako u ovoj kompaniji nisu na početku spominjali o kakvim se to trećim stranama, odnosno kompanijama radi, Corynne McSherry iz Electronic Frontier Foundationa (EFF) komentirala je kako je vjerojatno riječ o kompaniji koja Samsungu pruža usluge konverzije govora u tekstualne datoteke (iz Samsunga su BBC-u naknadno rekli kako je riječ o kompanija Nunace koja je specijalizirana za glasovno prepoznavanje).

McSherry je dodala da, kada bi ona bila korisnik Samsungovih televizora, htjela bi točno znati tko su te ‘treće strane’ (što nije navedeno u Samsungovom prvom upozorenju korisnicima) i htjela bi znati prenose li se njene riječi u nekakvom sigurnom ili šifriranom obliku.

Nakon brojnih medijskih natpisa o Samsungovom prisluškivanju korisnika, jučer su se oglasili i iz ove kompanije te su u objavi za javnost objasnili način na koji funkcionira njihova tehnologija glasovnog upravljanja televizorima.

Što se tiče upozorenja oko prisluškivanja, u Samsungu kažu da su na taj način samo htjeli biti transparenti i korisnike informirati o svim opcijama njihovih televizora te su dodali da im je privatnost korisnika iznimno važna.

Tokom korištenja glasovnih naredbi te se informacije šalju na server na kojem se pretražuje sadržaj povezan s naredbom, nakon čega se zadani sadržaj prikazuje na TV-u, a korisnici uvijek mogu znati kada je uključena opcija glasovnog upravljanja jer tada je na ekranu prikazana ikona mikrofona. Inače, ovo nije prvi problem vezan uz privatnost korisnika i pametnih TV-a te su krajem 2013. godine na udaru organizacija za zaštitu privatnosti našao LG zbog prikupljanja informacija o kanalima i sadržaju kojeg korisnici gledaju.