Region Udarno Vijesti

Sanader će zatražiti hitno izručenje Hrvatskoj

Advokat bivšeg hrvatskog premijera Goran Suić rekao je za Index da će se Sanader na ročištu 21. juna izjasniti da želi biti izručen Hrvatskoj po hitnom postupku.

Kao jedini razlog odluke Suić nam je naveo pregovore Hrvatske sa EU. “Posljednjih dana se Sanaderovo ime spominje u negativnom kontekstu i kao moguća prepreka ulasku Hrvatske u EU. Sanader ne želi biti prepreka Hrvatskoj za ulazak u EU. To je jedini razlog njegove odluke“, rekao je Suić za Index.

“Sanaderovo izručnje nema nikakve veze sa završetkom pregovora”

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić kazala je  “slučaj Sanader” nema nikakve veze sa završetkom pregovora sa Europskom unijom. “Sanaderovo izručenje nema nikakve veze sa završetkom pregovora Hrvatske i Europske unije“, kazala  Pusić za Index i dodala kako je to stvar pravosudnih procesa, a ne politike.

Proces pregovora je pred završetkom i Sanaderovo izručenje ne može ni na koji način utjecati na njega“, dodala je Vesna Pusić koja se nasmijala kada je čula koji je Sanaderov argument za traženje hitnog izručenja. Saborska zastupnica HNS-a je kazala kako će sada USKOK moći lakše ispitati Sanadera kada se vrati u Hrvatsku.

Prije dva dana mu odbili žalbu na pritvor

Prije dva dana je Vrhovni zemaljski sud u Linzu odbacio žalbu na pritvor Ivi Sanaderu. “Žalba je odbačena”, kazao je u utorak zamjenik glasnogovornika salzburškog tužilaštva Marcus Neher, a Sanaderov austrijski advokat Werner Suppan je najavljivao podnošenje žalbe na pritvor austrijskom Vrhovnom sudu.

Sanader je u austrijskom pritvoru od hapšenja 10. decembra prošle godine. Hrvatska traži njegovo izručenje zbog mnogih istraga koje su zbog korupcije vode protiv njega, od kojih su najzvučnija ona o Fimi-mediji, HEP-u i Diokiju te uzimanju provizije od Hypo banke.

Još nije gotova austrijska istraga za pranje novca

Austrijsko tužilaštvojoš nije završilo istragu o Sanaderovom pranju novca u toj državi. Sanader odbija sve optužbe protiv sebe te tvrdi da će se pojaviti pred austrijskim sudom. Preko svojih advokata je više puta poručio kako u Hrvatskoj neće dobiti pošteno suđenje, prenosi Index.

 

Informer.ba