Region Udarno Vijesti

Sanaderu još dva mjeseca istražnog zatvora

Bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu istražni je zatvor danas produljen za još dva mjeseca, odlučio je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić nakon ročišta održanog u zatvoru u Remetincu.

Istražni zatvor Sanaderu je produljen na zahtjev USKOK-a koji smatra da bi bivši premijer, osumnjičen u nizu korupcijskih afera, na slobodi mogao utjecati na svjedoke, ali i da bi ponovno mogao pokušati pobjeći iz Hrvatske.

Na ovu odluku obrana ima pravo žalbe, o kojoj će odlučivati izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

U Remetinečkom zatvoru Sanader je od 18. jula kada ga je Austrija izručila Hrvatskoj. No, istražni mu je zatvor određen još u decembru prošle godine kad je USKOK protiv njega pokrenuo istragu zbog sumnje da se s ostalim osumnjičenicima u slučaju Fimi medije udružio te zlouporabio premijerski položaj i ovlasti.

Osim u slučaju Fimi medije, u kojoj je iz državnih tvrtki i ministarstava navodno izvučeno više od 100 milijuna kuna, Sanadera se sumnjiči i u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede (HEP) s Diokijem u vlasništvu Roberta Ježića te u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju zajma Hrvatskoj 1995. dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova.

Tereti ga se i da je Ježićevoj firmi pokušao pribaviti nezakonitu dobit od 10 miliona eura na štetu državnog poduzeća JANAF, a sredinom juna protiv njega je pokrenuta i istraga zbog sumnje da je primio 10 miliona eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskome MOL-u.

U međuvremenu protiv Sanadera je pokrenuta i istraga u Austriji zbog sumnje u pranje novca, no još nije podignuta nijedna optužnica.

 

Fena/Informer.ba