Svijet Top Vijesti

Saobraćaj poremećen u glavnom gradu Indije nakon što je rijeka poplavila ključna mjesta

Saobraćaj je poremećen u petak u nekoliko oblasti glavnog grada Indije nakon što je voda iz nabujale rijeke Yamuna koja protiče kroz New Delhi ušla kroz pokvareni regulator odvoda, saopćile su vlasti, javlja Reuters.

Nivoi rijeke su ove sedmice bili najviši u posljednjih 45 godina, nakon neuobičajeno obilnih padavina u New Delhiju i brdovitim sjevernim državama, što je primoralo na evakuaciju stotina ljudi tokom posljednja dva dana.

Putevi oko historijske Crvene tvrđave bili su poplavljeni, a kamioni i autobusi su napušteni na nekoliko mjesta, dok im samo vjetrobranska stakla i krovovi vidljivi iznad vode, pokazuju video snimci partnera Reutersa ANI-ja.

“Kako bismo spriječili da voda teče u grad, pokušavamo napraviti branu”, rekao je Saurabh Bharadwaj, ministar za kontrolu poplava i irigaciju New Delhija.

Vreće će biti složene da bi se to postiglo, dodao je, dok su vlasti iznajmljivale novi regulator koji će biti instaliran kada se protok vode stavi pod kontrolu.

Posao bi trajao još četiri ili pet sati, procijenio je glavni ministar Delhija Arvind Kejriwal nakon posjete gradilištu.

Vozovi metroa kasnili su i do 20 minuta, rekli su putnici.