BiH Vijesti

Sarajevo: Obilježena 16 godišnjica od pogibije troje djece

U sarajevskoj općini Stari Grad u ulici Dženetića čikma 10, danas je, polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe, obilježena 16. godišnjica od pogibije troje djece.

Tog 25. juna 1995. godine poginule su Sidbela Zimić (9), Amina Pajević (11) i Ljiljana Janjić (12), teže je povrijeđeno još troje djece dok je sedmoro lakše povrijeđeno.

Kako su danas ispričali roditelji i članovi obitelji poginulih djevojčica, prisjećajući se tog dana, djeca su se igrala ispred zgrade, a granata je pala oko 18 sati kada bi obično bilo mirnije i kada su djeca izlazila iz skloništa.

Majka poginule Amine Pajević, Suada Pajević, kazala je da je u trenutku nesreće otišla po vodu, a prvobitno se nadala da će Amina preživjeti, međutim to se nije dogodilo.

Otac poginule Sidbele Zimić, Sabrija Zimić, prisjećajući se tog dana kroz suze je kazao da se u trenutku nesreće nalazio na ratištu u Pazariću, te da nije mogao vjerovati u taj događaj dok nije došao kući.

Potpredsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Alija Hodžić naglasio je da se ovakvi događaji ne smiju zaboraviti, jer svjedoče o tome da je agresor želio ubiti što je moguće više ljudi u opkoljenom Sarajevu.

Dodao je da za ovaj zločin još niko nije odgovarao.

 

Fena/Informer.ba