BiH Udarno Vijesti

Sarajevo: Odgođena akcija uništavanja glodara, građanima prijeti zaraza

Ponovno odgađanje redovne deratizacije javnih površina u Kantonu Sarajevo, kao i najezda miševa, pacova i drugih glodara, velika su opasnost po zdravlje Sarajlija, upozorili su u utorak iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

“Situaciju budno pratimo i dosad srećom nije zabilježen nijedan slučaj prenosa zaraze s glodara na ljude. Deratizacija se mora što prije izvršiti da ne bi bilo težih posljedica”, kazala je Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Deratizacija javnih površina, poput korita rijeka, deponija smeća, šahtova i parkova, vrši se dva puta godišenje, na proljeće i na jesen. Proljećna deratizacija (uništavanje glodara) nije nikad uređena jer je tender za odabir izvođača deratizacije poništen zbog žalbe firme koja nije dobila posao.

Jesenja deratizacija trebalo je da počne prošlog petka. Posao je, kao i proljetos, dobila firma “Sanitacija”, ali je firma “Kristal” ponovo uložila žalbu, tako da je i jesenja akcija uništavanja glodara odgođena.

“Nažalost, ovdje je Zakon o javnim nabavkama u suprotnosti s interesom javnog zdravlja građana kantona. Mi smišljamo način kako da deratizacija ipak bude završena i postoje već neki planovi koje sada ne mogu otkrivati”, kazala je Balta.

Ministar zdravstva Zlatko Vuković ističe da je Ministarstvo zdravstva uredno odvojilo novac za deratizaciju i da ona treba da bude izvršena, pišu Nezavisne novine.

U Zavodu za javno zdravstvo upozoravaju da je opasnost po zdravlje građana Sarajevo povećana i zbog lošeg čišćenja ulica i pojave velikog broja pasa lutalica.

Građani mnogih naselja, čak i u centru grada, nezadovoljni su načinom čišćenja Javnog komunalnog preduzeća “Rad”, koje vikendom ne odvozi smeće.

“Smeće iz kontejnera ne odvozimo samo nedjeljom. Najveći problem je što se gleda kroz prste osobama koje prekopavaju smeće, tako da ono umjesto po kontejnerima završava na javnim površinama”, odgovorio je Ahmed Đipa, glasnogovornik preduzeća “Rad”.

 

Informer.ba