BiH Top Vijesti

Sarajevo: Oduzeta skijaška oprema u vrijednosti od 75.000 KM

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje sa područija Regionalnog centra Sarajevo su provela kontrolne aktivnosti usmjerene na nelegalno prometovanje roba putem internet portala.

 

Na osnovu informacije dobijene putem otvorene linije “Stop švercu”, te nakon provedenih operativno taktičkih priprema, izvršena je kontrola nelegalnog prometovanja skijaške opreme kod jednog fizičkog lica.

Tom prilikom je utvrđeno da ono vrši nelegalno prometovanje roba stranog porijekla za koju nije posjedovalo dokumentaciju o porijeklu, niti je bilo registrovano kod nadležnih organa za obavljanje privredne djelatnosti – saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

U aktivnostima na terenu, a na osnovu naredbe Suda BiH i na osnovu instrukcija i uputa dežurnog tužioca Tužilastva BiH, izvršen je pretres prostorija koje koristi navedeno lice, prilikom čega je pronađena velika količina skijaške opreme (skije, pancerice, štapovi, vezovi, kacige…), za koju nije posjedovalo dokumantaciju o porijeklu. Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 75.000 KM.

Protiv navedenog lica u narednom periodu bit će podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Prilikom provođenja navedenih aktivnosti službenici UIO koristili su znanja i opremu doniranu u okviru Programa UNODC-CCP i UNDP.

U saopćenju se navodi da će u toku 2023. godine aktivnosti UIO biti usmjerene na otkrivanje nelegalne prodaje raznih roba putem interneta, s obzirom na činjenicu da ovakav način nezakonitog prometovanja roba postaje sve prisutniji i u BiH.

– Pozivamo sve građane da ukoliko imaju bilo kakvu informaciju o utaji indirektnih poreza, to dojave na otvorenu liniju 080 02 06 07 ili putem kontakta na viber broj 065/355-155. Sve prijave su potpuno anonimne i besplatne – navode iz Uprave za indirektno oporezivanje.

 

Fena/Informer.ba