BiH Udarno Vijesti

‘Sarajevogas’ podiže cijene svojih usluga, poskupljenje najavili i iz preduzeća ‘ViK’

Građane Kantona Sarajevo očekuje teška zima. Zbog dugovanja prema „BH Gasu“, firma „Sarajevogas“ će podići cijene svojih usluga. Poskupljenje su najavili i iz preduzeća „ViK”.

Prijedloge novih cijena već su poslali Vladi Kantona. Iz kantonalnih komunalnih preduzeća ističu da je povećanje cijena jedan od načina da izađu iz krize.

Svaka Vlada, pa i ova u Kantonu Sarajevo, nepodizanjem cijena komunalnih usluga već 14 godina kupuje socijalni mir, a to nema nikakve veze sa zaštitom građana” – kazao je za TV SA Rifat Mahmutović, predsjednik Sindikata komunalne privrede BiH.

Kako bi se dobio uvid u stanje na terenu, vlasti su dužne napraviti socijalne karte. Ovim putem, pokazalo bi se ko i u kojem iznosu treba da plaća komunalne usluge. Ugrožene socijalne kategorije bi na ovaj način bile isključene iz sistema plaćanja.

Mislim da mi zajedno sa osnivačima moramo vidjeti koje su kategorije stanovništva u stanju socijalne potrebe, te ih na određene načine subvencionirati, a oni koji mogu neka plaćaju“- mišljenja je Selim Babić, direktor KJKP „Rad“ .

Iz Vlade Kantona Sarajevo ističu da su formirali stručni tim koji će napraviti kalkulaciju cijena komunalnih usluga. A da li će biti formirane na osnovu socijalnih karti.

Dugovanja komunalnih preduzeća godinama su se gomilala, a problemi se nisu rješavali sistematski.

„Sarajevogas“ „BH Gasu“ duguje 21.200.000 maraka , „Toplane“ „Sarajevogasu“ više od 57 miliona maraka.
I ostala preduzeća, kažu zbog dugovanja, ne mogu obećati da neće povećati cijene svojih usluga.

Sve zavisi od Vlade Kantona. Komisija je uputila prijedlog povećanja cijena…“ istakao je Mirsad Avdić, KJKP „Vodovod i kanalizacija“ .

A da li će doći do poskupljenja određenih usluga, ministar Abid Jusić naglašava da je prerano o tome govoriti, te da takva odluka zavisi od dva elementa  – kakva će biti kalkulacija stručnog tijela i da li će to Vlada prihvatiti.“

Udruženje poslodavaca komunalne privrede Federacije, pokrenulo je Incijativu za osnivanje nezavisne regulatorne agencije. Njen zadatak bio bi utvrđivanje stvarnih cijena komunalnih usluga.

 

Informer.ba