BiH Udarno Vijesti

Sarajlija Irhad Duraković (24) preminuo u Londonu od ‘kravljeg ludila’

Nakon dugotrajne borbe s teškim oblikom “kravljeg ludila”, Sarajlija Irhad Duraković (24) preminuo je u Londonu. Ovu bolest pratile su dodatne komplikacije i zbog intenziteta bolesti i nemogućnosti da se prirodnim putem hrani, morao mu je biti ugrađen kateter u trbuh, ali  iscrpljeni organizam je teško podnosio taj zahvat pa je obolio od upale pluća, što je dodatno pogoršavalo njegovo stanje.

Irhad je od humanog oblika kravljeg ludila obolio još početkom prošle godine u Londonu, kamo je otišao s majkom Indirom još za rata u BiH kao dijete.

Talentirani nogometaš

Irhad je od humanog oblika kravljeg ludila obolio još početkom prošle godine u Londonu, kamo je otišao s majkom Indirom još za rata u BiH kao dijete. Prema pisanju medija, on je, navodno, jedina osoba porijeklom iz BiH koja je oboljela od kravljeg ludila, bolesti koja je prije deset do 15 godina bila itekako prisutna u Velikoj Britaniji.

Njegovi sunarodnjaci poznavali su ga kao talentiranog nogometaša, nadarenog amaterskog glumca i vrijednog volontera bosanskohercegovačkih udruženja u Londonu.

U Humanitarnoj organizaciji Bosniaappeal iz Birminghama, koja je širom svijeta pokrenula akciju kako bi prikupila novac za Irhadovo liječenje, izrazili su duboko sućut što je ovaj mladi čovjek izgubio bitku s teškom bolešću.

Pokop u BiH

Bolest kravljeg ludila formalno nazvana goveđa spongiformna encefalopatija (GSE) kronična je fatalna neurodegenerativna bolest prvotno pronađena kod britanske mliječne stoke određene dobi starosti. Nova je varijanta CJB zabilježena u martu 1996. nakon što je deset Britanaca ispod 45 godine života pokazalo simptome. Tijelo Irhada Durakovića bit će dopremljeno u BiH, gdje će biti i pokopan.

 

Večernji/Informer.ba