Region Udarno Vijesti

Sarajlija zaklao lijepu profesoricu Dijanu

“Zašto je imala takve ljude oko sebe? Odakle mojoj djevojčici takav neprijatelj? Kako ću preživjeti ovo”? – jecala je Ljilja Ćulibrk na posljednjem ispraćaju kćeri jedinice Dijane, juče u podne na mirogojskom krematoriju.

” Dijana je radila kod nas, u marketingu. Bila je draga, vrijedna i korektna kolegica. Nije bila sklona bolovanjima, kašnjenjima, i nismo znali za njezine probleme. Privatni život držala je podalje od posla” – objašnjava Dijanina šefica. Sve najljepše o Dijani moglo se čuti i od drugih.

Tri dana prije, kriminalisti Odsjeka krvnih delikata uhapsili su njenog ubicu i rekonstruisali njene posljednje minute.

Dijana Ćulibrk trebala je u utorak doći na kasni ručak mami, preko puta zgrade u kojoj je imala stan. No, u 15.35 na vrata joj je pozvonio Dario Šišaković, zvani Šile, 21-godišnji mladić iz naselja Sveta Klara, smještenog uz Dijaninu Sloboštinu.

Dan ranije Šišaković je na svojem Facebook profilu promijenio ljubavni status, objavivši da je u vezi. U sedmicama koji su tome prethodili, Dijanu je susjeda viđala kako se grli i drži za ruku s mnogo mlađim dečkom. Iako je inspektorima rekao da nije bio s Dijanom u vezi, Šišaković ne nudi objašnjenje za promjenu statusa, no to sada i nije tako važno.

Nakon pitanja o aktivnostima na internetu, Šišaković se slomio i policajcima priznao što je učinio. Sjeća se prvog uboda nožem u potiljak. Nakon toga “mu se smračilo”. Ne zna koliko je puta ubo Dijanu u vrat, prsa i trbuh, no patolog je zaključio da je i prvi ubod bio smrtonosan. Šišaković tvrdi da je zločinu prethodila svađa s Dijanom, jer mu nije vratila sto eura za “dop”. Ostaće tajna je li u svađi Dijana rekla i da on gaji uzaludne nade da će njih dvoje biti u vezi.

Desetak minuta nakon ubistva, ubica je sjeo na krevet u Dijaninom stanu i razmišljao. Planirao je riješiti se noža na putu prema svojoj kući u Klari. No, pitao se kako policiju navesti na pogrešan trag. Inscenirao je krađu plazma televizora, laptopa i zlatnog nakita. No, pri isključivanju aparata počinio je više pogrešaka koje ukazuju na to da se radi o zločincu s niskim stupnjem inteligencije.

Ostavio je otiske na utičnicama iz kojih je iščupao kabele. Njegovi su otisci ostali i na čaši. Policajci su aktivirali informatorsku mrežu, i čim se plazma TV pojavio na crnom tržištu, ubica je upao u zamku .

Dario Šišaković rođen je u Sarajevu, a u Zagreb je došao s roditeljima koji su izbjegli iz ratom zahvaćene Bosne. Pohađao je Osnovnu školu Otok u Sloboštini, nakon koje je završio Drvodjeljsku gimnaziju. U kući u Svetoj Klari živi sam otkako mu je brat završio u zatvoru zbog razbojništva. Dario je policajcima poznat kao diler i kradljivac. U trenutku hapšenja kod njega je pronađeno 110 g speeda.

Tokom kriminalističkog istraživanja vještačen je uzorak Šišakovićeve krvi i ustanovljeno je da u trenutku počinjenja zločina nije bio pod uticajem droge. Nad njim će se provesti psihijatrijsko-forenzičko vještačenje. Radi se o povremenom konzumentu LSD-a, amfetamina, kokaina, marihuane i heroina.

 

Jutarnji/Informer.ba