BiH Izdvojeno Vijesti

SAVJET kako da se zaposlite u Švedskoj, Norveškoj…!

Švedska je voljna da zapošljava i radnike iz zemalja koje nisu članice EU, a sve što je dovoljno jeste pasoš i dogovor sa poslodavcem. Posao se nalazi putem direktnog kontakta sa poslodavcem u ovoj zemlji ili pomoću oglasa na internetu.

– Sistem iseljeničkih viza u Švedsku ne postoji. Dovoljno je da jedan član porodice nađe posao i to je uslov da u Švedsku ode cijela porodica – kaže Marija Danić iz odjeljenja za migracije u Švedskoj ambasadi.

Za odlazak u ovu zemlju potreban je samo pasoš, a ostali uslovi, poput plate i radne dozvole, se dogovaraju sa poslodavcem. Zainteresovani mogu da nađu posao preko sajta ec.europa.eu/eures gde je poslodavac obavezan da oglasi radno mjesto

Posao je moguće naći i pomoću poznanika i rodbine koji već rade u Švedskoj. Poznavanje jezika nije obavezno za sve struke, posebno ako se radi o zanatima, ali je poznavanje engleskog prednost.

Za poslove koji zahtjevaju diplomu fakulteta, poput ljekara, potrebni su znanje jezika i nostrifikacija diplome i ona otprilike traje oko pola godine u prosjeku.

…….

Gotovo slično je i u Norveškoj, gde je prosječno radno vrijeme oko 7,5 sati dnevno, ali je uz nadoknadu moguće raditi i prekovremeno. Plata se dobija jednom mjesečno, a godišnje ima 30 dana odmora.

Građani koji žele da rade u Nemačkoj takođe moraju sami da nađu firmu koja će ih zaposliti – prelistavanjem štampe i kontaktiranjem agencija za zapošljavanje, kao i preko sajta jobboerse.arbeitsagentur.de.

Prednost imaju oni koji tečno govore njemački jezik. Prosječna neto plata u toj zemlji iznosi oko 2.000 eura. Troškove eventualnog ljekarskog pregleda i prevoza najčešće snosi vlasnik firme.

Život u ovim zemljama, inače, je skup. U Norveškoj i Švedskoj skuplji je i do 20 odsto u prosjeku nego u Njemačkoj.

– Za kiriju, komunalije, prevoz i hranu odlazi oko 40 odsto zarade. Prosječna stanarina je oko 600 eura, a garsonjera se može naći i za 400. Građevinski radnik može da zaradi oko 2.500, koliko i nastavnik, dok stomatolog zaradi i duplo više. Najbolje je ako stan i troškove dijeli troje ljudi – priča J. Simonović koja u Švedskoj radi na održavanju zgrade, prenosi 24 sata..

Deficitarna zanimanja (Nemačka)
IT stručnjaci
Mašinski inženjeri
Elektroničar
Električari
Elektroinstalater
Vodoinstalateri
Ljekari
Medicinske sestre
Negovatelj starijih osoba
Negovatelj bolesne djece

 

Deficitarna zanimanja (Švedska)
Medicinske sestre i ljekari
Stomatolozi
Knjigovođe
Kuhari
Pekari
Moleri
Građevinski tehničari i inženjeri
Elektroinženjeri
IT sektor

 

Deficitarna zanimanja (Norveška)
IT stručnjaci
Kuhari
Pekari
Građevinski tehničari i inženjeri
Medicinske sestre i ljekari