BiH Top Vijesti

Savjeti poljoprivrednicima: Radove u polju obavljati ujutro i kasno poslijepodne

Radove na otvorenom treba obavljati u ranim jutarnjim satima, te u kasnim poslijepodnevnim zbog visokog UV zračenja, savjetuju agrometeorolozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Visoka temperatura početkom prethodne sedmice bila je nepovoljna za sve jare poljoprivredne kulture. Veoma visoka temperatura zraka ne prija usjevima, izaziva toplotni stres i prekida fiziološke procese u biljkama.

U pojedinim područjima Republike Srpske, kiše su bile praćene pojavom nepogoda u vidu olujnih vjetrova i grada, koje su nanijele štetu aktuelnim usjevima.

“Dospjele padavine iz prethodne sedmice i tokom ovog vikenda došle su u pravo vrijeme svim jarim kulturama, a naročito kukuruzu, dok suncokret i višegodišnji zasadi lakše podnose dugotrajnu visoku temperaturu i nedostatak vlage”, navedeno je u biltenu.

Ove padavine u nekoj mjeri ublažile su posljedice veoma visoke tempereature i smanjene zalihe vlage u zemljištu, navodi se u sedmičnom agrometeorološkom biltenu.

Budući da predstoji nastavak toplog ljetnog perioda, za visok i kvalitetan prinos poljoprivrednih usjeva potrebne su i dalje redovne i obilne padavine.

Toplotni uslovi u drugom dijelu sedmice omogućit će svim poljoprivrednim kulturama i usjevima nesmetan protok fenofaza rasta, razvoja i zrenja.

Ovakve vremenske prilike povoljno utiču na aktivnost insekata. U usjevima i višegodišnjim zasadima, naročito na jabuci, višnji, lubenici, dinji, paradajzu zabilježena je povećana aktivnost grinja, a kod jabuke, breskve i šljive primijećena je aktivnost druge generacije smotavca.