Politika Udarno Vijesti

SBiH: Državna imovina ne može biti predmet političke trgovine

Stranka za Bosnu i Hercegovinu, iako je dosljedno opredijeljena za evroatlantski put BiH, ne može prihvatiti da predmetom političke trgovine na najavljenom seminaru šest lidera u Italiji bude i rješavanje dijela državne imovine iz sukcesije, rečeno je u današnjem saopćenju pristiglom iz ove stranke. 

Nadalje se navodi da u trenutku kada se očekuje čitanje apelacione odluke Ustavnog suda BiH o statusu državne imovine, pa i vojne, nije prihvatljivo politički licitirati budućom pravnom odlukom, a učinci političkih dogovaranja prepoznali bi se kao neprimjeren pritisak na nezavisnost pravosuđa.

“Bilo kakvi politički sporazumi ne mogu umanjiti kapacitet suvereniteta države BiH, a što će, očekivati je, potvrditi i odluka Ustavnog suda BiH”, smatraju u Stranci za BiH.

Stoga, ova stranka očekuje da će pitanje cjelokupne državne imovine ostati dosljedno ustavno pravno pitanje te da će odluka Ustavnog suda BiH uspostaviti obavezu usklađivanja zakonodavstva s rješenjima iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne njegovog prilagođavanja faktičnom stanju.

 

Fena/Informer.ba