BiH Izdvojeno Vijesti

SDA će tržiti pomoć u formiranju vlasti na državnom nivou od OHR-a i PIK-a

Šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Asim Sarajlić izjavio je da će SDA, ako Predstavnički dom danas ne potvrdi mandatara Savjeta ministara BiH, pokrenuti inicijativu prema OHR-u i Savjetu za primjenu mira  da se sačine “mehanizmi deblokade” pitanja o kojim se u BiH ne može postići saglasnost.

Sarajlić je rekao da će se to odnositi na pitanje formiranja vlasti, ali nije precizirao o kojim bi još pitanjima bila riječ.

On kaže da će SDA tražiti da OHR u tom smislu postane operativniji, navodeći da bi za SDA bile prihvatljive i moguće promjene Ustava i Dejtonskog sporazuma.

S obzirom na nemogućnost konsensuza o pitanju formiranja državne vlasti, Sarajlić je u izjavi novinarima ocijenio da je neophodna podrška međunarodne zajednice, pojasnivši da poslije oktobarskih izbora “ne postoji volja da se grade institucije u BiH“.

Poslanici SDA Šefik Džaferović i SDP-a Zlatko Lagumdžija naveli su tokom rasprave da se bilo kakav dogovor sa ove dvije stranke o formiranju vlasti neće moći postizati ultimatima ili ucjenom.

Džaferović je istakao da bi bilo dobro da je postignut politički dogovor o formiranju vlasti, ali da je pri tome neprihvatljiva “blokada institucija koja traje od izbora“, te naveo da je bolje preglasavanje nego da nema kandidata za mandatara.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović naglasio je tokom rasprave da je Kukić zloupotrebljen od određenih političkih struktura, te da je SNSD protiv Kukićevog izbora, jer nema većinski legitimitet hrvatskog naroda. On je istakao da je riječ o maksimalističkom zahtjevu koji je osuđen na neuspjeh.

Šef Kluba poslanika SDS-a Mladen Bosić pozvao je političke partije da obnove svoje političke stavove koji se odnose na formiranje državne vlasti da bi se došlo do rješenja pitanja mandatara Savjeta ministara.

Poslanik SBB-a BiH Ismeta Dervoz kaže da će ova stranka podržati Kukića, pojasnivši da će BiH jedino što bržim formiranjem vlasti na državnom nivou postati kredibilni sagovornik EU.

 

Srna/Informer.ba