Politika Udarno Vijesti

SDA poziva na korekciju odluke o vjeronauci u školama

Ministri u Vladi Kantona Sarajevo (KS) i zastupnici u Skupštini KS-a iz Stranke demokratske akcije (SDA) očekuju da će kantonalni ministar obrazovanja i nauke Emir Suljagić razmotriti odluku kojom je utvrđeno da ocjena iz predmeta vjeronauka neće ulaziti u prosjek za opći uspjeh učenika osnovnih i srednjih škola.

Ovo je danas Feni kazao šef Kluba zastupnika SDA u SKS-u Elmedin Konaković, prenoseći tako stav ove stranke budući da su SDA i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH iz koje dolazi ministar Suljagić, koalicioni partneri u kantonalnoj vlasti.

“U zavisnosti od odluke ministra, da li će tu odluku mijenjati ili dopunjavati SDA će poduzeti pravne korake kojima bi vjeronauka ponovo ulazila u prosjek ocjena ili bi se našlo neko adekvatno rješenje u vezi s ovom situacijom”, dodao je Konaković.

Ministri u Vladi KS-a i zastupnici u Skupštini KS-a iz Stranke demokratske akcije (SDA) kako je danas kazao Konaković, nisu htjeli politizirati o sadržini ove odluke, koju je ministar Suljagić donio u skladu sa svojim ovlaštenjima.

Upitan šta će se desiti ukoliko ministar Suljagić odluči da ne povuče ovakvu odluku, Konaković je kazao da su iz SDA upoznali koalicionog partnera SDPBiH o njihovim daljnjim koracima.

“Negativni odnosi između SDA i SDP-a neće se desiti, što se tiče nas, jer mi i dalje imamo dosta projekata na koje gledamo isto u zaštiti interesa građana KS-a i na taj način ćemo i funkcionirati”, naglasio je.

On je najavio da će SDA od Vlade i Skupštine zatražiti da se izmjenama i dopunama zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju priča o vjeronauci završi te da joj se da pravni epilog “kako niko više ne bi politizirao pitanje koje se tiče religija u BiH”.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH s druge strane pozdravila je danas početak reforme obrazovanja i otklanjanje pravnih nejasnoća i diskriminatornih praksi u nastavi, uključujući i predmet vjeronauke u Kantonu Sarajevo.

SDP je najoštrije osudio i napade na ličnost ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emira Suljagića, koji dolaze od različitih krugova, uključujući i vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U međuvremenu je stigla i odluka ministra Suljagića u kojoj je jasno kazao da ne podnosi ostavku i da “instrukcija školama kojom predmet ‘Vjeronauka’ ne ulazi u opći prosjek učenika ostaje na snazi”.

 

Fena/Informer.ba