Politika Udarno Vijesti

SDA: Pravda možda jeste spora, ali neizbježna

U Sarajevu je danas obilježena 21. godišnjica od osnivanja i djelovanja Stranke demokratske akcije i održana svečana sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora SDA.

Prisutne zvaničnike SDA, njene simpatizere i goste pozdravio je predsjednik Sulejman Tihić koji je podsjetio da je SDA nastala u vremenu velikih promjena na evropskoj političkoj sceni, a tako i bivšoj Jugoslaviji. Na prostoru bivše Jugoslavije odvijala su se dva međusobno suprotstavljena procesa u periodu jačanja nacionalizma i velikodržavnih projekata, planova o podjeli Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom, Tihić je aktualnim i za opstanak Bosne i Hercegovine ključnim ocijenio stavove Alije Izetbegovića prezentirane na Osnivačkoj skupštini SDA:

„Postoje oni koji govore da je Bosna srpska, kao i oni koji kažu da je Bosna hrvatska. Ali ima i onih – zašto ne reći – koji sa jednakom agresivnošću tvrde da je Bosna samo muslimanska. Sa jednakom odlučnošću mi odbacujemo sve tri ove tvrdnje. Muslimansko svojatanje Bosne jednako prijeti njenoj dezintegraciji, haosu, kao i srpsko, hrvatsko svojatanje. Ostaje nam, dakle, ono da je Bosna i muslimanska, i srpska, i hrvatska!.

Smatram da je to važno ponoviti i danas, jer Bosna i Hercegovina može opstati samo ako je podjednako i bošnjačka, i srpska, i hrvatska, i to na svakom njenom dijelu.“

Tihić je govorio i o stasavanju, razvoju i političkom profiliranju SDA koja je prešla put od stranke političkog saveza muslimanskog kulturno-povijesnog kruga do moderne bosanske narodne i evropske stranke političkog centra otvorene za sve bh. građane koji prihvataju njen program i ciljeve. Takva SDA je danas dio porodice narodnih stranaka Evrope.

Kako su se mijenjale prilike i okolnosti u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu, tako su se mijenjali i prioriteti politike SDA, istakao je njen predsjednik.

Govoreći o političkoj situaciji u našoj zemlji, Tihić je naglasio kako je ona već duže vremena složena sa tendencijom daljnjeg usložnjavanja. To je posljedica, s jedne strane maksimalističkih i nerealnih zahtjeva za kakve nije moguće osigurati podršku drugih političkih subjekata, a sa druge strane politika minimalističkog pristupa i zadržavanja loših dejtonskih rješenja uz nastojanja da se ugrozi dostignuti napredak i integracija zemlje, iskrive istine o karakteru i odgovornosti za protekli rat i stradanja.

Ovakve tendencije počele su rušenjem Aprilskog paketa dobrih ustavnih i drugih reformi 2006. godine. Nažalost, vrijeme svakodnevno pokazuje da tada nije srušen samo ovaj paket reformi, već politika i duh dijaloga, dogovora i kompromisa za dobrobit BiH i svih njenih naroda i građana. Te politike odbile su i prošlogodišnji zajednički prijedlog ustavnih promjena, tzv. Butmirski paket koji su ponudile EU i SAD.

Danas, 2011. godine, samo možemo konstatirati da su izgubljene za Bosnu i Hercegovinu i svakog našeg građanina četiri važne i dragocjene godine. Neodgovorna politika nerealnih obećanja koja je 2006. godine dobila povjerenje građana pokazala je kako je radila isključivo za lične i stranačke interese i time izigrala građane. Ovakve politike nemaju podršku međunarodne zajednice – Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država itd.

Predsjednik SDA dodao je da je ona nakon Petog kongresa uglavnom uspjela prevazići neka unutarstranačka različita mišljenja, što dokazuje da je SDA demokratska stranka koja može izdržati i takve turbulencije. Održali smo lekciju iz demokracije svm drugim političkim strankama i to ne samo u BiH, već i regionu.

Nema dileme da je to doprinijelo izbornom rezultatu, kredibilitetu i ugledu SDA koji ona danas uživa kako na domaćoj, tako i međunarodnoj političkoj sceni. Nismo prva, ali jesmo druga politička stranka po broju glasova bez koje se ne može donijeti nijedna važna odluka i dijelimo prvo mjesto po političkom uticaju.

U demokratskom svijetu je uobičajeno da vladajuće stranke obnašaju po dva mandata, a SDA je dobila i treći u izuzetno teškim okolnostima kada su svi bili protiv SDA, većina medija je odgovornost za tešku situaciju u zemlji pripisivala samo Stranci demokratske akcije.

Sa SDP je postignut korektan dogovor, posebno o sadržaju Platforme u koji su ugrađeni gotovo svi naši izborni ciljevi. Učinili smo sve što je bilo moguće da se i dva HDZ-a priključe parlamentarnoj većini. Oni su se, nažalost, priklonili politici Milorada Dodika i SNSD. Zato su HSP i Za boljitak dio platformske većine jer smo sa njima usuglasili sve važnije programske ciljeve od interesa za državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene narode i građane.

Imajući u vidu složenu političku situaciju, Tihić je istakao važnost jačanja aktualne koalicije. Rad i funkcioniranje Vlade Federacije BiH ocijenio je vrlo dobrim, a takav trend prate i kantonalne vlade. Ima mnogo protivnika platformske koalicije od nekih stranaka koje preko svojih medija, svjesno ili nesvjesno, a zarad ličnih, stranačkih i materijalnih interesa rade u korist antibosanskih i snaga podjele.

Neki među nama također nisu bili za koaliciju sa SDP, a neki nisu zadovoljni samo zato što nisu ostvarli lična očekivanja. Ako je sa SDP koalirao i rahmetli Alija Izetbegović, zašto bi to danas bio problem? Moramo sve učiniti da ova koalicija uspije jer ona je odraz volje građana iskazane na izborima, isto kao što je bio slučaj 1992. godine, kada je SDP bila u Vladi i Predsjedništvu BiH.

Šta i kako dalje? Onako kako je radio i kako nas je učio rahmetli Alija Izetbegović! Stalni dijalog, dogovor, hrabrost za kompromise, korak – po – korak, ali stalno naprijed. Nažalost, u sadašnjim odnosima i periodu do oktobra ova politika nije imala potrebnu većinu.

Nakon izbora u oktobru 2010. godine, u Federaciji BiH pobijedile su umjerene, probosanske i proevropske politike. Nažalost, u srpskom i hrvatskom političkom korpusu podršku su dobile stranke etničkih politika koje podsjećaju na 1992. godinu i dogovore iz Karađorđeva.

Opet im poručujemo da neće uspjeti jer im mi to nećemo dopustiti kao što nismo 1992. godine dopustili Slobodanu Miloševiću, Franji Tuđmanu, Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i drugima!

Tihić je na kraju dodao da je najbolja čestitka SDA za njenu godišnjici je hapšenje najvećeg ratnog zločinca u Evropi nakon Drugog svjetskog rata Ratka Mladića. Ovo je poruka svim zlikovcima da pravda možda jeste spora, ali je neizbježna. Mladićev put u Hag je još jedna potvrda ispravnosti politike SDA i našem insistiranju na procesuiranju genocida i drugih ratnih zločina, stoji u saopštenju.

SDA: POTPISNICE PLATFORME PROTUTEŽA ANTIBOSANSKIM SNAGAMA

Delegacija SDA na Mezarju Kovači u povodu 21. godišnjice osnivanja i djelovanja SDA

U okviru obilježavanja 21. godišnjice djelovanja Stranke demokratske akcije, predsjednik SDA Sulejman Tihić sa suradnicima, članovima Glavnog odbora, osnivačima i simpatizerima Stranke posjetio Šehidsko spomen-obiljžje Kovači gdje je odata počast poginulim braniocima Bosne i Hercegovine i osnivaču i prvom predsjedniku SDA rahmetli Aliji Izetbegoviću.

Ističići kako je SDA nastala, djelovala i profilirala se u najtežem periodu po Bosnu i Hercegovinu i njen narod, Tihić je rekao da je SDA bila vodeća stranka, ne jedina, ali najodgovornija. Za razliku od drugih bh. stranaka, SDA je imala ne samo odgovornost, već i hrabrost da donosi teške odluke i pravi kompromise.

Zato moramo biti odgovorni spram države, njenog očuvanja i jačanja. Ne smijemo dati povoda snagama podjele koje čekaju da im se ukaže nova prilika za rušenje Bosne i Hercegovine. Mi, koji nemamo alternative, kojima je BiH jedina domovina, ne smijemo praviti greške i ugrožavati državu neodgovornim politikama i isključivim stavovima.

Tihić je također kazao da smo sada ponovno na historijsko-političkoj raskrsnici – unutarnje snage podjele ojačale su u periodu 2006-2010 i koriste sve mehanizme nedovršenog Dejtonskog sporazuma, posebno u svrhu blokiranja institucija Bosne i Hercegovine onemogućavajući ili otežavajući njihovo funkcioniranje.

Te snage zloupotrebom entitetskog veta nastoje zaustaviti put Bosne i Hercegovine prema EU i NATO. U tome im pomaže pasivna pozicija OHR, ali i nerealne politike prisutne na bh. političkoj sceni koje su srušile aprilski paket, nisu prihvatile slična rješenja butmirskog paketa, a oličene su u politikama etničke isključivosti, parolama 100% itd.

Protuteža antibosanskim snagama su snage Platforme, ali i ostale probosanske političke i druge snage. Pozivamo ih da budu konstruktivna opozicija koja se neće zarad ličnih, grupnih i materijalnih interesa svrstavati na stranu antibosanskih snaga ili im pomagati svjesno ili nesvjesno.

 

Informer.ba