Politika Udarno Vijesti

SDP BiH: Izvještaj ICG-a zasnovan na lažima

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra da je danas objavljeni izvještaj Međunarodne krizne grupe (ICG) o stanju u BiH zasnovan na lažima i predstavlja direktnu podršku rušiteljima Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Šokantno je kako je institucija koja je godinama gradila kredibilitet na nezavisnosti i visokom profilu svojih osnivača i članova odbora, kao i svoje sadašnje direktorice Louis Arbour, koja je dala značajan doprinos izgradnji mira u BiH, dozvolila sebi da u protekle dvije godine služi interesima politika koje pokušavaju da uruše Dejtonski mirovni sporazum i kreiraju segregirano društvo u BiH“, navodi se u saopćenju SDP-a.

Dodaje se da ICG i ovaj put ide tako daleko da zarad tih politika fabrikuje neistine i izvlači naručene zaključke.

-“Samo mala ilustracija dijela tih neistina je tvrdnja da su prije formiranja Vlade FBiH „intenzivni pregovori bili moderirani od strane ambasada hrvatske i SAD-a … i da je Zlatko Lagumdžija odbio ponudu koju je šef HDZ-a Dragan Čović prihvatio…“.” Neoboriva je činjenica da su pregovore predstavnika političikih stranaka moderirali predstavnici OHR-a, uz punu podršku međunarodne zajednice, i da su zajednički prijedlog međunarodne zajednice odbili predstavnici dva HDZ-a“, navodi se u saopćenju.

Nažalost, dodaje se, fabrikacije ove vrste u ICG-ovim izvještajima o BiH ne predstavljaju novost za SDP “jer smo sa njihovim predstavnicima prekinuli svaki službeni kontakt nakon što su u jednom od svojih izvještaja 2009. godine na nekoliko mjesta izmislili izjave sagovornika u SDP-u“, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

 

fena/informer.ba