Svijet Udarno Vijesti

Seattle: Indijansko pleme Suquamish priznalo gay brakove

Plemensko vijeće glasalo je o proširenju prava sklapanja braka u rezervatu i na pripadnike istog spola, što je podržalo više od 100 članova plemena.

Novi zakon dozvoljava plemenskom sudu da izda dozvolu parovima za sklapanje braka, bez obzira na spol, ukoliko imaju 18 godina i bar jedan od njih je član plemena.

Od drugih pravosudnih organa zavisi da li će zajednica, odobrena na osnovu propisa Suquamish plemena, biti priznata u ostalim dijelovima države Washington, u kojoj gej brakovi još nisu priznati pred zakonom, objasnio je advokat plemena Michael Henson.

Država Washington omogućava da homoseksualni brakovi parova iz te savezne države SAD budu priznati od nadležnih organa drugih nacija.

Odobren je i takozvani propis “sve osim braka”, kojim su gay parovima data mnoga prava.

Do promjene u zakonu plemena Suquamish došlo je nakon četvorogodišnje kampanje njihovog člana, 28-godišnje Heather Parser.

“Željela sam da budem prihvaćena u svom plemenu. Očekivala sam da će borba biti teška i ružna, ali iznenadila sam se. Valjda sam očekivala najgore od ljudi, od svojih ljudi”, izjavila je Parser, koja je sa 16 godina odlučila da pokrene kampanju za priznavanje gay brakova.

Suquamish pleme ima oko 1.000 članova i njegovi pripadnici žive na sat vremena od Seatlea, grada koji je i dobio ime po njihovom članu, poglavici Seattleu, vođi konfederacije plemena u prvoj polovini 19. vijeka.

Indijansko pleme Coquille na sjevernoj obali Oregona takođe je priznalo brak između pripadnika istog spola 2008. godine, međutim većina plemena je to odbilo uključujući i najveće – Navaho Indijance.

 

Tanjug/Informer.ba