Svijet Top Vijesti

Šef ruske naftne kompanije ‘smrtno stradao u padu s prozora bolnice’ u Moskvi

Ravil Maganov, predsjedavajući odbora drugog najvećeg ruskog proizvođača nafte Lukoil, preminuo je u četvrtak nakon što je pao s prozora bolnice u Moskvi, kazala su dva izvora upoznata sa situacijom, čime je postao posljednji u nizu poslovnih ljudi koji su skončali iznenadnim neobjašnjenim smrtima, izvještava Reuters.

Izvori su potvrdili izvještaje nekoliko ruskih medija da je 67-godišnjak pao i smrtno stradao, ali okolnosti njegovog pada nisu jasne.

Ruska državna novinska agencija TASS izvijestila je o smrti kao samoubistvu, pozivajući se na izvor iz policije. Naveli su izvor koji je rekao da je Maganov primljen u bolnicu nakon što je doživio srčani udar i da je također uzimao antidepresive.

Reuters nije mogao potvrditi te detalje. Tri izvora rekla su Reutersu da, na osnovu njihovog bliskog poznanstva sa Maganovim, ne vjeruju da bi se on ubio.

Drugi izvor blizak kompaniji, rekao je da unutar uprave Lukoila ,postoji uvjerenje da je počinio samoubistvo, ali taj izvor nije vidio dokaze ili dokumente koji bi to potkrijepili.

Lukoil je privatna kompanija koja se takmiči s ruskim državnim energetskim gigantom Rosneftom. U saopćenju Lukoila je navedeno da je Maganov “preminuo nakon teške bolesti”.

Najmanje šest drugih ruskih biznismena, od kojih većina ima veze s energetskom industrijom, iznenada je umrlo u nejasnim okolnostima u posljednjih nekoliko mjeseci.

Svi smrtni slučajevi desili su se u Rusiji, osim Sergeja Protosenje, bivšeg šefa najvećeg ruskog proizvođača tečnog prirodnog gasa Novatek, koji je pronađen mrtav zajedno sa beživotnim tijelima svoje supruge i ćerke u vili u Španiji. Katalonska regionalna policija koja istražuje slučaj objavila je da vjeruje da ih je on ubio, a zatim sebi oduzeo život,  podsjeća Reuters.

 

Fena/Informer.ba