BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Seks afera: Danas odluka o suspenziji profesora Pravnog fakulteta

Senat Univerziteta u Sarajevu na današnjem bi zasjedanju trebao raspravljati i odlučiti o odluci Etičkog komiteta da se iz nastavnog procesa doživotno suspenduju profesori Pravnog fakulteta Bajro Golić i Zdravko Lučić, te na dvije godine profesor Sanjin Omanović.

Seks za ispite

Etički komitet ovakvu je odluku donio zbog umiješanosti Golića, Lučića i Omanovića u seks-aferu na Odjelu Pravnog fakulteta Sarajevo u Tuzli, a koja je potvrđena i sudskom presudom Jasminu Mašiću iz oktobra 2010. godine.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Tuzli je osudio Mašića, vozača u Vladi Tuzlanskog kantona, a koji je vozio trojicu profesora dok su predavali na isturenom odjeljenju, zbog navođenja na prostituciju.

Naime, kako je precizirano sudskom presudom, Mašić je bio posrednik između studentica i profesora, koje su sa njima imale seksualne odnose u zamjenu za prolaznost na ispitima. U zamjenu za seksualne usluge, također, Mašić je dobijao ispitna pitanja koja je potom prodavao studentima.

U odluci Etičkog komiteta našlo se i ime Fuada Saltage, bivšeg dugogodišnjeg dekana Pravnog fakulteta. Iako je znao za štetu koju Golić, Lučić i Omanović nanose ugledu Pravnog fakulteta i cijele akademske zajednice, Saltaga nikad ništa nije poduzeo.

Zbog toga je Etički komitet predložio da Saltaga bude javno ukoren. O aferi plagiranja knjige, čiji je Saltaga glavni akter, u akademskim krugovima još se nije zvanično govorilo.

Podsjećamo, Oslobođenje je otkrilo da je Saltaga plagirao, tačnije, od riječi do riječi prepisao knjigu hrvatskog profesora Nikole Viskovića i pod svojim imenom je prodavao studentima na Pravnom fakultetu po cijeni od 40 KM.

Ukoliko se Senat danas potvrdno izjasni o odluci Etičkog komiteta, profesori Lučić i Golić, kojem je do penzije ostalo još nekoliko godina, navodno će i dalje moći biti radno angažovani na Pravnom fakultetu, ali do kraja života neće moći predavati studentima.

Omanović će, također, ostati u radnom odnosu na Pravnom fakultetu i također se može baviti samo istraživačkim radom, sve dok mu dvogodišnja zabrana rada sa studentima ne istekne.

Etičkom komitetu, treba i to na pomenu ti, trebalo je dugo vremena da reaguje na mrlju koju su na obrazu akademske zajednice napravili Golić, Lučić, Omanović i Saltaga.

Naime, do odluke o suspenziji došlo je tek nakon inicijative u Skupštini Kantona Sarajevo i zahtjeva Ministarstva nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo Etičkom komitetu da se izjasni o cijelom slučaju.

 

Oslobođenje/Informer.ba