BiH Udarno Vijesti

Senad Dupovac: ‘Cilj mog klijenta bio je da ga ubiju zaposleni u Ambasadi kako bi stekao status šehida i otišao u dženet’

Tužilaštvo BiH ostalo je pri ranijim prijedlozima o određivanju pritvora, navodeći mogućnost bjekstva osumnjičenog, ometanje istrage, uticaj na svjedoke, prikrivanje dokaza, mogućnost ponavljanja istog krivičnog djela, kao i narušavanje javnog reda i mira i bezbjednosti.

Odbrana smatra da nisu ispunjeni uslovi za razmatranje ovog prijedloga, te da je pritvor mogao biti zamijenjen mjerama zabrane.

“Krivično djelo terorizam, za koje se sumnjiči Jašarević, ima dva elementa, a jedan od njih je cilj koji se želi postići. Cilj mog klijenta bio je da ga ubiju zaposleni u Ambasadi kako bi stekao status šehida i otišao u dženet. Taj cilj nije ispunjen i ovo nema obilježje krivičnog djela terorizma”, izjavio je u Sudu advokat Senad Dupovac.

Dupovac je ponovio da ponašanje njegovog klijenta pokazuje na neophodnu potrebu timskog vještačenja neuropsihijatara i psihijatara u odgovarajućim ustanovama.

Odbrana smatra da su mediji dali veliki publicitet i pažnju događaju koji “to objektivno ne zaslužuje”, na šta je tužilac Dubravko Čampara oštro reagovao istakavši da je cijeli svijet prenio dešavanja u Sarajevu što dovoljno govori o posljedicama ovog krivičnog djela.

Jašarević, koji će poslije današnjeg ročišta o određivanju pritvora biti prebačen u Centralni zatvor u Sarajevu gdje će imati punu ljekarsku zaštitu, rekao je da ne priznaje “ovaj sud i da će se braniti ćutanjem jer je ovaj sud izmišljen i kod Alaha ne vrijedi ništa”.

Terorista Mevlid Jašarević pucao je u petak, 28. oktobra, iz kalašnjikova na Ambasadu SAD u Sarajevu i tom prilikom teško je ranjen jedan pripadnik policije – radnik na obezbjeđenju Ambasade.

Jašarević, koji je tada pogođen snajperskim hicem, prebačen je danas uz jake mjere obezbjeđenja sa Klinike za ortopediju koševske bolnice u zgradu Suda BiH.

 

Srna/Informer.ba