BiH Vijesti

Senad Hadžić pješice stigao do Ankare

Senad Hadžić, profesor ekonomije iz Banovića koji planira preći put dug oko šest hiljada kilometara od BiH do Mekke stigao je u Ankaru, gdje ga je dočekalo 100 studenata iz Bosne i Hercegovine, javila je danas Agencija Anadolija.

Posredstvom Oganizacije za pomoć ljudskim pravima i slobodama IHH, Hadžić će u Ankari provesti nekoliko dana u hotelu “Tadž Mahal” gdje će se oporavljati od puta.

Hadžić je u izjavi za Anadoliju rekao da je pet puta sanjao muslimansko sveto mjesto Kabu, te da je 10. decembra 2011. godine iz Banovića pješke krenuo na hadž kako bi ispunio petu islamsku dužnost.

On pješači već 3,5 mjeseca i prešao je dosad 2.350 kilometara.

“Ljubav i strah prema Allahu dž.š. ulijevaju mi nadu da ću uspjeti unatoč tome što na ovom putu, u pratnji nemam doktora, policajca ili nekoga ko bi mi pomogao u slučaju opasnosti” rekao je Hadžić ističući kako treba preći još 4.000 kilometara.

“Putovao sam i na minus 30 stepeni, pa čak i kad je snijeg bio visok 1,5 metar. U zemljama kroz koje sam pješačio u zimskom periodu od hladnoće je svakodnevno umiralo troje do petero ljudi. Sada sam evo stigao u Ankaru” objasnio je Senad.

“Kad bih se s pola puta vratio iznevjerio bih Allaha, Poslanika, rahmetli majku i oca, svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu i Tursku. Zadužio sam se i kod ljudi koji su mi na putu pružali podršku u hrani i piću. Mogu ostati i gladan i žedan ali neću iznevjeriti ljude koji me podržavaju, i uz Allahovu pomoć ovaj ću put završiti tako što ću se na koljenima kod Kabe pomoliti Allahu. Iz ljubavi i vjere prema Allahu krenuo sam pješke na hadž kako se išlo prije 1400 godina”, rekao je Senad Hadžić i dodao da ukoliko ne uspije preći sirijsku granicu ići će preko Irana i Iraka.

 

Fena/Informer.ba