Crna hronika Izdvojeno Udarno Vijesti

Senad Kreho: Bio je to klasični pokušaj ubistva!

Poznati sarajevski advokat Senad Kreho u ispovijesti za Dnevni avaz dan nakon brutalnog napada u sarajevskom kafiću “Pravda” tvrdi da je bio žrtva profesionalnog ubice i da je samo pukim slučajem preživio.

Ovdje se radi o klasičnom pokušaju ubistva” – kaže on.

Kreho je za ovaj list opisao kako se odigrao napad u noći sa četvrtka na petak. Priča da svi znaju da često dolazi u “Pravdu”, jer živi u blizini, te da je to, očito, znao i napadač.

Došao sam sa sinom na kafu i sok. U jednom trenutku vidio sam mršavijeg čovjeka odjevenog u trenirku. Nosio je štap poput slijepca, naočale i kačket. To mi je upalo u oči. Sjeo je iza mojih leđa. Kako mi se učinio sumnjivim, neko šesto čulo kazalo mi je da se premjestim na drugo mjesto. Uzeo sam “Avaz” i počeo ga listati. Spomenuta osoba zatražila je od konobara vode. Nekoliko trenutaka kasnije osjetio sam hladnu cijev na vratnoj žili s lijeve strane. Ništa nije rekao. Bili su to djelići sekunde. Samo je pritisnuo obarač i pištolj je kliknuo. Nije opalio“… – opisuje najduže sekunde u životu advokat Kreho.

Pištolj je, smatra Kreho, vjerovatno izdao napadača. Advokat ne vjeruje da je cilj napada bio samo da ga preplaši. Nakon toga napadač je Krehu svom silinom udario drškom pištolja po glavi.

Udar je bio tako snažan da sam mislio da mi je pukla glava. Krv je šikljala iz glave na sve strane, kao iz gejzira. Imam čak pet šavova na glavi. Napadač je potom počeo bježati. Ja sam krvav trčao za njim. Stigao sam ga na dva metra, ali on se tada okrenuo, repetirao pištolj i ponovo pritisnuo obarač. Pištolj je dva puta kliknuo, ali opet nije opalio. Okrenuo se i pobjegao kroz prolaz prema Jadranskoj ulici” – opisuje uznemireni Kreho.

Kreho je naglasio da se zasigurno radilo o profesionalcu i da to mnogo govori.

Ja samo znam da je to profesionalno urađeno. Taj čovjek me čekao. Kako sam kasnije saznao, došao je u kafić u 18 sati i tamo me čekao do 21 sat. To su mi potvrdili i konobari. Osim toga, taj čovjek u džep je stavio i čašu iz koje je popio vodu kako ne bi ostavio trag. To je čak zabilježeno i na snimku videonadzora. Čovjek je, ponavljam, profesionalac. Nije to neki naš kabadahija, koji bi mi možda opalio šamar i izvikao se. Čak je i štap koji je držao prekrio trenirkom da ne bi ostali tragovi. Ovo je rađeno tipovano na mene” – ističe Kreho.

Ne želi govoriti o tome ko mu je pripremao ubistvo, odnosno ko stoji iza napada izvedenog u četvrtak. Svjestan je činjenice, kako navodi list, da se cijeli slučaj dovodi u vezu sa organizacijom Zijada Turkovića, ali i njegovom suprugom Šejlom Jugo-Turković, koja mu je upućivala prijeteće poruke.

Kada se kaže da je to profesionalno urađeno, svima je jasno. Ja sam smatran dijelom grupe Olega Čavke… Ne mogu reći da su to uradili Šejla ili Zijad Turković. Samo znam da mi je ovo jučer bio drugi rođendan. Ovo je veliki šok. Sin mi vrišti. Kaže: Hajmo, tata, sve prodati i da bježimo odavde – zaključuje Kreho.

Kreho je ogorčen “neshvatljivom nezainteresiranošću” kantonalne tužiteljice Berine Alihodžić, jer, kako tvrdi, u četvrtak navečer nije našla za shodno da izađe na uviđaj, iako stanuje tek deset metara od mjesta napada.

 

Informer.ba